Forstørret lymfeknute: Trenger jeg biopsi?

Spørsmål

Hei jeg oppdaget i februar en hoven lymfeknute på høyre side av halsen. Jeg ble henvist til øre nese hals lege og han mente dette var på grunn av kronisk mandelbetennelse ettersom at disse også var hoven. Jeg har nå fjernet mandlene, men lymfeknuten er ikke gått vekk slik som øre nese hals legen min sa den skulle. Knuten er cirka 1,5-2cm og kjennes avlang ut, den er uøm og fører ikke til noen smerter. Jeg har hatt den nå i åtte måneder uten at jeg har hatt noen andre symptomer, og føler heller ikke den har endret seg verken minket eller vokst i løpet av denne perioden. Så det jeg lurte på var om jeg må ta en biopsi av lymfeknuten eller om jeg ikke har grunn til bekymring? Er forøvrig bare en uke siden jeg fjernet mandlene.

Hilsen mann 21 år

Svar

Hei.

Din ØNH-lege mente at det var din kroniske mandelbetennelse som var årsaken til den forstørrede lymfeknuten, og det høres riktig sannsynlig ut, og jeg har ingen holdepunkter for at det ikke skulle stemme.
Hvis vi så forutsetter at dette var årsaken til den forstørrede lymfeknuten, så vil den vanligvis sakte gå tilbake og kanskje forsvinne, etter at mandelbetennelsen er over, dvs det er den jo nå som du ikke har mandler lenger. Men det er bare en uke siden du fjernet mandlene, og det er aldeles for kort tid til å forvente at lymfeknuten skulle begynne å bli mindre, hvis den kroniske betennelsen i mandlene var årsaken. Vi snakker heller om adskillige måneder og vel så det, hvor den etter alt å dømme vil bli mindre og mindre.
Det er forøvrig også vanlig at mange har kronisk / permanent forstørrede lymfeknuter, uten at det det har med sykdom å gjøre.

Jeg ser ikke noe i det du skriver her som tilsier at du må ta en biopsi av denne lymfeknuten. Hvis det hadde vært slik at den ble større og større hele tiden, og at den var vesentlig større enn det den er nå, og at du evt hadde flere forstørrede lymfeknuter og evt hadde andre symptomer på sykdom i tillegg, så kunne det være aktuelt. Og et avgjørende moment er det at legen kjenner på lymfeknuten og gjør en vurdering av om den kjennes mulig ondartet ut, eller ikke. Uskyldig forstørrede lymfeknuter som ikke har med kreft å gjøre, kjennes anderledes ut enn lymfeknuter som følge av alvorlig sykdom. Ved kreft, f.eks. spredning, så vil de kunne være harde, uregelmessige i overflaten, evt sitte fast i vevet omkring m.v., noe normale ufarlig forstørrede lymfeknuter ikke gjør. Du har fått din lymfeknute undersøkt av lege, og da fikk legen ingen mistanke om at det hadde med alvorlig sykdom å gjøre, og det er bra. Hadde legen hatt den ringeste mistanke om at den kunne være et tegn på kreft, så hadde du blitt sendt videre til biopsi.

Håper det var greie forklaringer og svar. Ha det bra.