Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forstørrede lymfeknuter i lysken.

Spørsmål

39 år gammel kvinne, 3 barn. God fysisk form og sunn livsstil. Bekymret for hovne lymfekjertler i lysken (3), ca 2 mnd. Ikke vonde. Kontroll hos gynekolog høsten 19, alt normalt. Normale blodverdier målt i høst. Vært hos fastlegen for 1 mnd siden, men mente de var for små og trolig forkalket. Ville ikke gjøre noe mer hvis de ikke ble større. Kommet ny kul etter legetime, bekymret. Har noe ubehag i magen over flere år, men i følge gynekolog er der hormonelt og ufarlig. Når er hovne lymfekjertler farlige når de ikke forsvinner? Bør de utredes videre når det kommer flere? Fastlegen min mente at det ikke var nødvendig med videre utredning. Jeg er derimot bekymret. Ikke vekttap eller nattesvette. Har psoriasis, atopisk, leddsmerter ( knesmerter, arm, nakke, fot)

Kvinne 39
Svar

Hei.


Det er svært vanlig å ha kronisk forstørrede lymfeknuter, uten at det har noe som helst med sykdom å gjøre. Det riktige er naturligvis det du allerede har gjort, å få dem sjekket av lege. Lege kjenner da på størrelse, form, fasong, konsistens, og om de henger fast i omkringliggende vev eller ikke, og gjør ut fra dette en vurdering av om det finnes noen som helst mistanke om at det skulle skyldes ondartet sykdom. Er man da som lege det minst i tvil, altså at man ikke er skråsikker på at det er godartede lymfeknuter, så vi en selvfølgelig henvise pasienten videre til undersøkelse, f.eks. vevsprøve fra lymfeknuten eller å fjerne den, for å se hva det er eller ikke er. Dette ble ikke gjort hos deg, og det er bra, for det betyr at legen ikke har funnet disse mistenkelige i det hele tatt.  Du fikk dette til beskjed av legen, men fortsetter å bekymre deg. Kanskje det har å gjøre med at du ikke har visst nok om dette, for eksempel dette med at det er vanlig å ha kronisk forstørrede lymfeknuter, og at det oftest ikke har med kreft å gjøre? Slik er det ihvertfall, og kanskje den kunnskapen kan være med å få deg til å la være å bekymre deg videre. Du har jo gjort det du skal, dvs fått sjekket de av legen din. Noe annet godt alternativ har du ikke, når det gjelder å få vurdert om de er godartede eller ondartede. Husk også at enhver almennlege har utrolig mye erfaring med å kjenne på og vurdere lymfeknuter, da det knapt går en dag på et almennlegekontor uten at noen kommer med forstørrede lymfeknuter som legen skal vurdere. Leger har også kjent lymfeknuter som er forstørret pga kreft, og gjenkjenner da slike ut fra erfaring.

Du spør her: 

"Når er hovne lymfekjertler farlige når de ikke forsvinner? Bør de utredes videre når det kommer flere? "

Svar:

Lymfeknuter kan som ovenfor beskrevet, forbli permanent forstørret uten at det har noe som helst med sykdom å gjøre, så det spørsmålet er igrunnen et "feil spørsmål", fordi det er ikke slik at du nødvendigvis kan forvente at de skal forsvinne igjen etter et visst antall uker eller måneder. Det kan skje, men det er ikke noe sykdomstegn om godartede forstørrede lymfeknuter ikke forsvinner. 

Kommer det stadig flere, eller om de vokser, så kan du alltids gå til en ny vurdering hos legen din, for dette er ikke noe du trenger å ta stilling til selv, om lymfeknuter er normale eller ikke. Deleger det hele til legen din, og ha en relativt lavt terskel for slik legekontakt, men når du gjør det, må du på forhånd bestemme deg for at du velger å stole på legens vurdering, for ellers har du jo ikke noe igjen for det.

Håper det var greit svar. Ha det bra.