image: Forstørrede lymfeknuter i lysken, kan det være noe farlig?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forstørrede lymfeknuter i lysken, kan det være noe farlig?

Spørsmål

Hei. I juli 2020 var jeg til fastlege for å ta en celleprøve. I denne sammenheng ba jeg også lege om å undersøke en hoven lymfeknute i lysken. Legen sa at den ikke var farlig men at jeg skulle følge med på at den ikke ble større. I tillegg til celleprøve ble det tatt en bakterieprøve av underlivet da jeg har hatt endel utflod. Alt var normalt.

Var til lege igjen i desember 2020 da jeg fremdeles hadde denne hovne lymfeknuten, lege henviste meg til ultralyd men poengterer at hun ikke mistenker noe alvorlig. Lege sier lymfeknute er 1 centimeter stor. Jeg har i mellomtiden ikke hatt noen andre symptomer og det ble tatt endel blodprøver i juli som var normale.

Nå i julen kjenner jeg flere hovne lymfeknuter i lyske på samme side, det er smertefullt og ømt og er innimellom kvalm. Jeg har ikke hatt noen infeksjoner, men har i flere år med jevne mellomrom fått smertefulle kuler i underlivet som kommer og går. Disse kulene hadde jeg i begynnelsen av desember, men er forsvunnet nå.

Lymfeknutene virker til å være myke, elastiske og flytter lett på seg. Kjenner at det innimellom stråler ned til foten og er øm i hoften. Burde jeg ta kontakt med fastlege igjen snarest for å framskynde ultralyd eller bør jeg bare prøve å roe ned og vente på innkalling? Bekymringen er stor på grunn av den lange perioden jeg har hatt denne hovne lymfeknuten og at det nå har kommet flere.

Hilsen Dame43 år.

Kvinne 43
Svar

Hei.

Jeg synes alt du forteller om her, klinger i retning av at dette er normalt forstørrede, ufarlige lymfeknuter. Lymfeknuter svulmer opp ved angrep av bakterier og virus, som en del av kroppens normale velfungerende immunforsvar, og lymfeknuter som svulmer opp av den grunn er derfor kun et tegn på et velfungerende immunforsvar. Du forteller også om at du har hatt episoder med smertefulle kuler i underlivet som kommer og går, altså sannsynlige små byller eller lignende. Det betyr at noe slikt enten kan være på gang eller ha vært på gang nå, og at lymfeknutene har svulmet opp av den grunn.

I tillegg så forteller du at de er myke, elastiske og kan flyttes på. Det er et tegn på ikke-ondartede lymfeknuter, altså lymfeknuter som har blitt forstørret som følge av bakterier eller virus. Og de er små, og legen din har kjent på den første av disse, og sagt at det ikke var noe mistanke om noe alvorlig.

Alt i alt blir jeg da ikke bekymret når jeg leser det du har skrevet her, og tenker helt avgjort at du kan og bør se dette an uten å bekymre deg. Skulle du imidlertid få noe tegn til infeksjon, vonde kuler i underlivet slik du hadde tidligere, betente sår eller annet, så får du heller oppsøke lege, men ikke på grunn av lymfeknutene ene og alene.

Det med at det stråler ned til foten og at du er "øm i hoften" synes jeg er vanskelig å knytte til disse lymfeknutene, og jeg kan heller ikke si noe eksakt om hva det kan være uten å undersøke deg. Det behøver ikke å ha noe som helst med lymfeknutene å gjøre. Hvis dette skulle bli verre på noen måte, eller at du skulle få nye symptomer eller føle deg syk, få feber eller annet, så får du heller revurdere situasjon med tanke på et legebesøk for å finne ut av det, men lymfeknutene slik du beskriver dem, ville jeg trygt sett an, om jeg var deg.

Du forteller at lymfeknutene er ømme. Det er ofte tegn på en pågående eller kommende infeksjon, så om de skulle bli større eller vondere, eller du får et eller annet symptom som taler for en infeksjon av noe slag, så kan det også være hensiktsmessig å ta en tur til fastlegen.

Ha det bra.

Illustrasjonsbilde øverst: metamorworks / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-