Ferritin og slapphet

Spørsmål

Hei! tok noen prøver-res.ferritin 180.For høyt?hvorfor?
Har vært trett/slapp siden med. nov-03. Har siste ukene vært plaget av leddsmerter(ankler,knær,albue og hand +korsryggen).
Fikk beskjed om å ta nye prøver om 3 mnd.enig? jeg synes det er slitsomt å gå slik.Jobber ca 30% ute,ellers hjemmeværende med 4 barn-kvardagen har vært tung de siste mnd. Hva bør jeg gjøre?

Kvinne, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

En enkel blodprøve kan ikke gi svaret på dine plager. Det er heller ikke et enkelt svar på hvorfor ferritin er forhøyet.

Ferritin er et protein som reflekterer størrelsen på kroppens jernlagre. Imidlertid stiger også denne blodprøven ved pågående sykdomsaktivitet i kroppen, og ferritin alene er vanskelig å tolke når det er forhøyet.

En mulig årsak til forhøyet ferritin (over 150 hos kvinner) er sykdommen hemokromatose. Kronisk tretthet og leddsmerter er vanlige symptomer ved denne lidelsen, les mer på vedlagte link.

Jeg synes legen din skal avklare om du har hemokromatose eller ikke, det bør gjøres mer omfattende testing av deg, inklusive transferritinmetning og gentest hvis transferrinmetningen også er forhøyet. Dette behøver ikke å vente i 3 måneder før det avklares.

Om blodprøvesvaret er en tilfeldig svingning og trettheten din skyldes hverdagen din og leddsmertene kanskje en tredje ting, feks revmatisk sykdom, er vanskelig å svare på. Legen din må ta omfattende blodprøver og kroppslig undersøkelse for å komme nærmere svaret, symptomene dine er opplagt så besværlige at det er fornuftig å finne en løsning.