Fallende blodprosent = kreft?

Spørsmål

Hei!
Min mor(62)Har for en måned siden målt blodprosenten til 80%.Hun var nå inne til ny undersøkelse og da hadde den synket ytterligere ned til 70%.
Hun er livredd for at hun har fått kreft.
Hun sier at hun i en tid har hatt vondt i ryggen,ryggtavlen og opp mot venstre øre.
Hun er også reumatisk.(lupus)

Hva kan det være?
Hilsen bekymret sønn.

Mann, 33 år

Svar

Hei!

Det finnes svært mange årsaker til at blodprosenten kan falle, og heldigvis betyr ikke dette nødvendigvis kreft. Det er imidlertid riktig at et tegn på kreft KAN være fallende blodprosent, spesielt ved kreft i tarmsystemet.

Jeg regner med at legen hennes har undersøkt nøye også andre blodprøver for å finne en årsak til blodprosentfallet. Dårlig ernæring, menstruasjonsblødninger, medikamenter og andre lidelser kan være årsaken til at blodprosenten faller. Men også kroniske nyresykdommer og revmatisme kan føre til lav blodprosent.

Det er svært viktig å undersøke avføringen for blod, det regner jeg også med at legen hennes har gjort. Blod i avføringen må følges opp med undersøkelser av tarmen for å påvise blødningskilden.