Fall i blodprosent

Spørsmål

Hei! Tok blodprøver mandag for en uke siden og fekk påvist mildt forhøya leverprøve (a-lat) og hb på 14,4. Tok ny prøve akkurat 1 uke senere og då var leverprøva normal igjen,(tok cellestatus osv og dei var også bra) men hb var på 12,5. Kan blodprosenten falle so fort? Ferritin var 15 på siste prøva, tok ikke den på den første. Har også tatt avfprøve, så vil tru jeg hadde fått visst om det var blod i den. Grunnen til at jeg tok prøve var at jeg hadde veldig vondt i magen helga før første prøve. Fekk menstruasjon senere på dagen samme dag som hb viste 12,5 om det er relevant. Har vanligvis hatt hb på 12-13 til vanleg, so jeg reagerte faktisk litt på at jeg hadde over 14. Tok duroferon i nesten 2 veke ei lita stund før første prøve om det har noko å si. Er plaget med angst så er svimmel og slapp i tider og utider så er vanskelig å si om jeg føler mer på Svimmelhet nå enn for ei uke siden. (Med tanke på blodprosenten altso) Er dette grunn til bekymring? Legen er på ferie så fikk siste prøvesvara med dei som sitt i luka på legesenteret.

Kvinne 33
Svar

Hei! Du skal ikke bekymre deg over dette fallet i Hb. sannsynligvis er det en variasjon i selve analysen av Hb som spiller inn. Tar man tre prøver og analyserer dem, er det en variasjon i svaret. Dernest kan hydreringsgraden bety noe. Om du drakk vann el.lig mer den ene dagen så får man en viss fortynningseffekt. Det er ingen mistanke om blødning ut ifra det du beskriver. En blødning i tarmsystemet ville gitt synlig fargeendring på avføring og slått ut på hemofec.blodprosenten endres heller ikke over så kort tid pga lavt jernnivå. Min anbefaling er at du får kontrollert Hb på nytt. Det er ingen grunn til å bekymre seg over disse prøvesvarene.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-