Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En lymfeknute på halsen: Jeg er redd for kreft

Spørsmål

Har oppdaget en liten kul helt nederst på halsen, venstre side. Den er hard, glatt, ikke bevegelig, under 1 cm. Er veldig muskeløm i skuldrene og kulen ble oppdaget etter at samboer masserte og mente det var mer å «ta i» på venstre side, og lurte på om jeg kunne ha noen betennelse. Jeg begynte da å kjenne etter og fant denne kulen. Hadde CT hals for 10 dager siden for å sjekke noe i ansiktet. Ville de ha oppdaget om det var en ondartet kul nederst på halsen? Ellers i grei form. Dårlig matlyst og gått ned 1 kg. Alle blodprøver er fine. Negativ CRP. Håper dere kan svare raskt, for jeg er kjemperedd for at dette er kreft! Klarer ikke å slappe av.

Kvinne 37
Svar

Hei.


Hvorvidt den kulen ville kunne ha blitt oppdaget på dette CT-bildet, avhenger av hvor langt ned på halsen man fotograferte, og det vet jo ikke jeg, dessverre. Jeg synes derfor at fastlegen din kan spørre røntgenlegen som beskrev røntgenbildet, om akkurat dette, så får du svar på det.

Så til din kreftfrykt: Ut fra beskrivelssen din høres dette absolutt mest ut som en typisk godartet forstørret lymfeknute. Slike har vi alle, de kommer og går, og er en del av et fungerende immunapparat. Men rent prinsipielt går det ikke an å si noe sikkert om en lymfeknute over nettet og uten å kjenne på den, så jeg synes du skal få fastlegen din til å kjenne på den, så vil du få et svar på om det er en slik godartet forstørret lymfeknute eller ikke. Og da vil du jo også etter alt å dømme få stanset din kreftfrykt, ved å få legen til å bekrefte at kulen ikke gir noen kreftmistanke. Det kan legen din i de fleste tilfeller avgjøre ut fra å kjenne på kulen, og hvis det er noen som helst tvil, vil du / kulen selvfølgelig bli utredet videre.


Få gjort dette, så slipper du å bekymre deg mer for kreft, for ut fra din beskrivelse her ser jeg ikke at du har noen grunn til å tenke på det. Ha det bra.