Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En hard kul ved kjevevinkelen

Spørsmål

Hei jeg bare lurte på en liten ting. Jeg oppdaget nettopp at bak det høyre øret mitt, bak øreflippen og på en måte sittende på "kjeven" min, altså ganske høyt oppe på kjeven. Der er det en liten veldig hard og ganske smertefull klump. Den har ikke vært der lenge, men det er alltid greit å spørre.

Mann 20
Svar

Hei.


Jeg kan ikke si noe skråsikkert om dette uten å kjenne på kulen, men det mest sannsynlige er en lymfeknute. Lymfeknuter er en del av immunforsvaret vårt, og de svulmer opp ved angrep av virus og bakterier, og forblir gjerne forstørrede en god stund etter en infeksjon eller et angrep av virus/bakterier, for så å gradvis avta i størrelse igjen. 


Men lymfeknuter er ikke "veldig harde", slik du beskriver, men det kommer igjen an på hvordan man kjenner og hvordan man vil velge å beskrive det, så det kan ikke utelukkes.


Alternativt kan det være en byll i huden, det kan være spyttkjertelen som er oppsvulmet, og det kan være en utvekst på kjevebeinet.


Jeg synes at du kan se dette an i noen uker for å se an utviklingen og om det forsvinner igjen. Gjør det ikke det, eller om den eventuelt blir større eller vondere, så lar du fastlegen din kjenne på kulen, så får du et sikkert svar på hva dette er. Om du ønsker det, kan du selvfølgelig gjøre det allerede nå.


Jeg håper at informasjonen er til nytte. Ha det bra.