Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bør jeg ta en eller to jerntabletter?

Spørsmål

Hei! Jeg har tatt jerntilskudd i mange år da jeg løper og trener mye. Jeg hadde i mars 54 i jernlager og kuttet ut tilskudd en måned. Fikk ikke tatt noen ny prøve før nå i slutten på juni og da var jernlageret gått ned til 26 og blodprosenten var på 12,6. Jeg tok litt jerntilskudd (1 tablett med Aminojern)fra april til juni da jeg ikke helt visste hvor mye det hadde forandret seg fra mars til april da jeg ikke tok tilskudd. Jeg ønsker å ligge litt høyere enn 26 da jeg merker det på kroppen om jeg kommer under 25 og har ligget stabilt rundt 40 de siste årene. (Skal sies at jeg hadde vært syk noen uker før jeg tok testen som viste 54) Vikarlegen sa bare nå at alle prøver var fine, så det jeg lurer på er om jeg kan øke til to tabletter over en tid for så å ta en ny prøve om noen måneder? Jeg har tidligere fått opp jernlageret med to tabletter Aminojern.

Kvinne 39
Svar

Hei.

Du har helt normal blodprosent (hemoglobin) og normale verdier av "jernlager", -jeg går ut fra at det er ferritinverdien din du viser til. Da behøver en under normale omstendigheter å ta tilskudd i det hele tatt. Det er ikke vist noen helsemessig effekt av å ta tilskudd av ekstra vitaminer eller mineraler hvis en ikke har noen mangel, og det har jo ikke du.

Men hvis du av erfaring vet at du vil få for lave verdier, eventuelt også for lav blodprosent, ved å ikke ta jerntilskudd, så kan du saktens gjøre det.

Du skriver at du kan merke ferritinverdier under 25. Det er noe vanskelig å forstå, da dette er ikke noe en skal kunne kjenne på noen måte. Det en derimot kan kjenne, er om en får for lav blodprosent, -for eksempel som følge av lavt jern.

Ditt spørsmål her er om du kan ta to jerntabletter nå. Det kan du saktens, men jeg anbefaler det ikke. Det er fordi du ikke har for lave verdier av ferritin på noen måte, og en tablett vil jo også øke ditt ferritin. Og i tillegg er ikke for mye jern egentlig gunstig for kroppen heller. 

Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-