Blodpropp etter kragebensbrudd

Spørsmål

Min sønn (32 år) brakk kragebenet for 4-5 uker siden. Bruddet var ganske stygt. Det ble besluttet at man ikke skulle operere. Det har grodd skjevt sammen, men virker ok. For tre dager siden fikk han sterke smerter i underarmen. Han nøs kraftig og ble svimmel og mistet sidesynet på det ene øyet. Vi reiste til legevakten onsdag 2.11. Han ble sendt derfra til Ullevål med ambulanse og operert samme natt for blodpropp over albuen (høyre arm). Etter operasjonen fikk han blodfortynnende. Det løste opp en propp bak i hjernen. Han har fått tilbake sidesynet og er i fin form. Årsaken til blodproppene er en utposning på en blodåre som oppsto ifm kragebensbruddet.
Hva så, hva skjer videre? Ansvarlig lege foreslår blodfortynnende, resten av livet? Alternativt operasjon.

Jeg vil gjerne ha en second opinion ifm dette. Fordeler/ulemper ved begge alternativer og en konklusjon, hva mener dere?

Svar

Hei! Jeg får ikke helt klarhet i hendelsesforløpet. Han ble operert for en blodpropp i albuen og antar at det var på samme side som kragebensbruddet. Var det en arteriell eller venød blodpropp. Antar at det var en arteriell blodpropp. Ble det samtidig påvist en blodpropp i hjernen? Det er vanskelig å skulle se for seg at den har sammenheng med kragebensbruddet. Med hans alder i betrakning bør han utredes for underliggende årsaker for blodpropp. Hjerteflimmer, hull i hjertet. Leyden mutasjon mm. Valget mellom kirurgi og livslang blodfortynnende behandling høres også ut som et merkelig valg. Hva slags operasjon mener de? Kragebensbruddet? Da ville jeg ikke vært i tvil om at kirurgi er beste alternativ. Men jeg tror det er noen informasjon som en har gått glipp av, fordi dette er ikke en vanlig problemstilling. Livslang blodfortynnende behandling er et utrykk for at de har funnet risikofaktorer som gjør at han lettere danner blodpropper. Det kan man ikke alternativt operere. Mitt råd er å sjekke opp den informasjonen du har og diskutere problemet med aktuelle lege