Avvikande provsvar

Spørsmål

Med 2 mnd mellomrom har jeg hatt denne endringen i verdier på følgende blodprøver: B-Lymfocytter: 1,7 og 1,2. B-MCH: 35 og 34. B-MCV: 104 og 109. S-Ferritin: 154 og 191. Hb: 14,6 og 15. Transferrinmetning, stoffskifte, lever- nyrefunksjon og andre prøver er normale. Hva kan dette være tegn på? Mulig reIevant tilleggsinformasjon og problem: To ganger i løpet av de siste årene har jeg opplevd å få en "ekstremvariant" av hissig kløe og vablete eksem. Det begynner i nakken under håret som små kløende kviser/klumper og har begge ganger spredt seg nedover til rygg/mage, armer og ben (kun håndflater og ansikt som er uberørt). Første gang (4 år siden) tok det lang tid før jeg fikk hjelp, og jeg klødde på meg infeksjoner i huden som krevde antibiotikabehandling. Noen uker med intensiv behandling med dermovat og flytende betnovat fikk stoppet det tilslutt. Denne gangen ble det ikke like ille siden jeg startet med dermovat tidligere, men det har vart i flere uker. Begge ganger har jeg vært i ekstremt belastende/stressende situasjoner over tid: 1) forberedelse til disputas og 2) en lang periode med store belastninger relatert til samtidig å ha to gamle, svært syke og hjelpetrengende foreldre med nye, akutte og alvorlige sykdomsepisoder som har krevd mye både følelsesmessig og praktisk. Tips om videre utredning mottas med takk. Har ingen spesifikke allergier eller eksemtendenser forøvrig (kun soleksem). Er ellers stort sett frisk.

Kvinne 46
Svar

Hei och tack för din fråga!

Jag kan bara ge dig lugnande besked angående dina blodpröver. De fyra provsvaren du anger ligger mycket riktig precis lite högre än den angivna normalgränsen. Lymfocytter är ett ganska dynamiskt prov som inte är särskilt konstant mellan provtagningarna. Jag skulle säga att dina nivåer är normala. Ditt Hb är åt det höga hållet för att vara kvinna. Jag skulle säga att detta är bra! Det man brukar vara orolog för är när Hb sjunker till 1.1-1.2. I och med att Hb är bra så har de VÄLDIGT små avvikelerna i de andra proverna MCH, MCV og ferritin ingen valör i ditt fall. Jag betraktar dem som normala. Jag rekommenderar ingen fortsatt utredning eller ytterligare provtagning i ditt fall, utan du kan känna dig helt lugn.

Vad gäller din klåda och utslett som kommit i två episoder så ar jag inget riktigt bra svar. Stress och psykosomatik spelar säkert en mycket större roll än vad vi vet. Detta är du själv inne på. Det kan säkert ha utlöst någon typ av inflammatorisk reaktion som gett upphov till eksem.

Men vad gäller proverna tycker jag som sagt inte att du behöver någon mer utredning.

Hoppas detta var till någon hjälp, med vänlig hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege