12.7 etter tapping

Spørsmål

Hei!
Jeg er blodgiver og i den forbindelse har jeg et spørsmål;jeg fikk vite sist gang jeg gav at blodprosenten min var på 12,7 etter tapping og at dette var bra. Mitt spørsmål er nå hva var 12,7? Jernprosenten i blodet eller hva?
Ønsker også å få vite litt mer om hva de tester blodet for samt om det kan være skadelig å gi blod for friske personer.
Vet at de skiller de forskjellig bestanddelene etter tapping,hva brukes det forskjellige til?
Mvh Hverdagshelt

Kvinne, 21 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Hemoglobinverdien var 12.7 etter tapping, ikke blodprosenten. Blodprosent er en gammeldags måte å angi jerninnhold i blodet idag er det hemoglobinverdiene som måles. Hemoglobinnivået sier noe om mengde røde blodlegemer og det oksygenbindende hemoglobinnivået i de røde blodlegemene. Hemoglobin inneholder jern, og har du lave jernnivåer i kroppen synker gjerne hemoglobinnivået.

Før du gir blod blir du testet for smittefarlige sykdommer som HIV, hepatitt o.l. Det blir også tatt leververdier, og blodlegemer blir målt og vurdert.

Etter tapping kan man bruke blodet ved blodoverføring, men man kan også skille ut plasma som gis til pasienter som har forstyrrelser i blodkoagulasjonen eller som har blødningstendens av forskjellige grunner.

Du kan være stolt av at du er blodgiver, det er en svært viktig samfunnsoppgave. Den dagen du selv eventuelt trenger blodoverføring vil du nok være glad for at det finnes blodgivere i Norge! :-)

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 289,-