SPIKERMYTEN: Rust i seg selv er bare en omvandling av jern og ikke et tegn på at ting er infisert. Foto: Scanpix
SPIKERMYTEN: Rust i seg selv er bare en omvandling av jern og ikke et tegn på at ting er infisert. Foto: Scanpix Vis mer

Tre myter om blodforgifning

Nei, rustne spikrer eller en rød stripe langs blodåren trenger ikke nødvendigvis å bety blodforgiftning.

Hvert år er det noen som dør av blodforgiftning. Blodforgiftning er spesielt farlig for eldre mennesker, eller mennesker som er svekket av annen sykdom, ifølge Felleskatalogen.

– Sepsis er ikke vanlig, men absolutt noe som sykehusene ser ofte, sier Karin Rønning, lege og avdelingsdirektør, avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet, til Lommelegen.no.

I likhet med andre skumle kroppslige tilstander, er også blodforgiftning knyttet til en del myter. Dette er noen av dem:

LES OGSÅ: Hjernehinnebetennelse (meningitt)

1. «Du kan plutselig dø av blodforgiftning uten symptomer»

– Alle får symptomer på sepsis, men forløpet på sepsis kan være svært raskt. Noen kan dø av blodforgiftning fordi de sover eller er fulle/beruset, eller fordi mangel på tilsyn gjør at de ikke får hjelp. Storparten av dem som har blodforgiftning er innlagt på sykehus, forteller Rønning.

Har du sepsis, kan du ha disse symptomene:

  • Rask pustefrekvens
  • Høy puls
  • Høy feber eller unormalt lav temperatur
  • Kalde hender og føtter
  • Skjelving​
  • Smertefulle ledd og muskler
  • Hudblødninger (petecchier) gir et dypt rød utslett.
  • Multiorgansvikt
SEPSIS GIR ALLTID SYMPTOMER: Alle får symptomer på sepsis, men forløpet på sepsis kan være svært raskt. Foto: Scanpix
SEPSIS GIR ALLTID SYMPTOMER: Alle får symptomer på sepsis, men forløpet på sepsis kan være svært raskt. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Listeria - smitte og symptomer

2. «Du kan få blodforgiftning av å tråkke på en rusten spiker»

– Om spikeren er rusten eller ikke spiller ingen rolle. Det vesentlige er at man får bakterier under huden. Hvis spikeren/gjenstanden er synlig møkkete, er sjansen større, men rust i seg selv er bare en omvandling av jern og ikke et tegn på at ting er infisert, sier Rønning.

LES OGSÅ: Når bør du kontakte legevakt?

3. «Får du en lokal infeksjon (for eksempel etter å ha tråkket på en spiker) som gir en rød stripe langs blodåren, bør du skynde deg til legen. Hvis den røde stripen går helt til hjertet, dør du.»

– Den røde stripen betyr at bakterien har vandret videre fra selve såret og langs lymfekarsystemet. Lymfene vil jobbe så hardt som de kan for å ta knekken på bakterien som er på vei. Det stemmer ikke at man dør når stripen rekker hjertet. Vanlig praksis er at en lege vil rense såret og gi antibiotika hvis du har fått en slik rød stripe. Det er ikke vanlig å bli innlagt hvis man ikke har andre symptomer enn en rød stripe, forklarer Rønning.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-