Å leve uten milt:

Mari-Anne måtte fjerne milten etter rideulykke

Hvordan går det egentlig med de som har fjernet milten? Mari-Annes historie er et eksempel på at man kan leve helt greit uten milt.

LEVER GREIT UTEN MILT: Mari-Anne lever et aktivt liv, og har ikke hatt noen helseproblemer som følge av skaden hun fikk for 45 år siden. Foto: Privat
LEVER GREIT UTEN MILT: Mari-Anne lever et aktivt liv, og har ikke hatt noen helseproblemer som følge av skaden hun fikk for 45 år siden. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Da Mari-Anne Korsvik (57) var liten jente var hun svært fascinert av hester.

– De var som magiske skapninger! Lykken var å få sitte på ryggen til nabohesten noen minutter av og til. Etter hvert ble det mitt største ønske å få min egen ponni.

Rideulykke

Da Mari Anne var tolv år gammel kjøpte foreldrene hennes en shetlandsponni som het Litlebrunen. Det nærmet seg sommer og snart skoleferie. Hun hadde hatt hesten i en uke, og skulle bare ri en liten tur.

Det var en strålende dag, varmt og så fint som det kan være på Stord i mai. Begge foreldrene var på jobb.

MARI-ANNE OG LITLEBRUNEN: To bestevenner - også etter ulykken! Foto: Privat
MARI-ANNE OG LITLEBRUNEN: To bestevenner - også etter ulykken! Foto: Privat Vis mer

– Jeg red barbak, men ferdighetene som rytter var det så som så med.

Det gikk i lett trav og så over i galopp bortover veien fra gården.

- Jeg begynte sakte å gli litt ned på den ene siden av hesteryggen og: Klask! Der traff jeg asfalten. Jeg husker godt at det gjorde veldig vondt i magen, men jeg måtte få tak Litlebrunen som løp videre, erindrer Mari-Anne.

Men smerten i magen ble for sterk og hun klarte bare gå et par hundre meter før hun måtte legge seg ned.

Fikk indre blødninger

Til alt hell var hennes søster hjemme og fikk øye på at hun lå på bakken. Hun fikk kontaktet foreldrene.

– Dette skjedde på den tiden da leger kom hjem til folk. Vår faste doktor kom med en gang. Han mente jeg måtte sjekkes på sykehus, siden jeg var så blek og hadde smerter i magen. Han lurte på om det kunne være skade på milten.

Foreldrene kjørte Mari-Anne til sykehuset. På Stord sykehus ble hun operert med en gang, de mistenkte indre blødninger, og på operasjonsbordet så kirurgene at milten var sprukket.

Hilde Fiskvik:  Overlege/Seksjonsleder
Poliklinikk for blodsykdommer Ullevål Oslo Universitetssykehus. Foto: Privat
Hilde Fiskvik: Overlege/Seksjonsleder Poliklinikk for blodsykdommer Ullevål Oslo Universitetssykehus. Foto: Privat Vis mer

– Kan fint leve uten milt

Hilde Fiskvik er overlege og seksjonsleder for Poliklinikk for blodsykdommer, ved Ullevål Oslo universitetssykehus. Hun forteller at milten er viktig for å:

  • Produsere blod
  • Filtrere blod
  • Lagre blod
  • Er en del av kroppens immunsystem.

– Dersom milten må fjernes kan man fint leve uten denne, i motsetning til de fleste andre organer i kroppen. Ved all kirurgi er det risiko for komplikasjoner, og det bør derfor være en god grunn til operasjon, også dersom man beslutter at milten må fjernes, forteller hun.

Fiskvik forteller også at man i dag har flere alternativer til behandling av tilstander hvor man tidligere ville fjerne milten.

Årsaker til at man fjerner milten

Det er flere årsaker til at man beslutter å fjerne milten, sier Fiskvik og nevner noen av dem:

  • Skade på milten i forbindelse med traume
  • Skade på milten i forbindelse med operasjon på annet organ
  • Som ledd i behandlingen av lymfekreft, blodkreft
  • Som ledd i behandling av andre ikke kreftrelaterte blodsykdommer, eller tilstander som gir gjentatt blodpropp i milten, er noen av grunnene til å fjerne milten.

Kan få lettere infeksjoner

Fiskvik forteller at etter å ha fjernet milten vil det være økt risiko for infeksjoner.

– Etter fjerning av milten (splenektomi) vil andre organer ta over flere av miltens funksjoner. Blodet vil likevel ikke bli like godt filtrert. Det vil være økt infeksjonstendens med kapselkledte bakterier som pneumokokker, meningokokker og hemofilius. Pasientene skal ha god vaksinedekning og forebyggende antibiotika ved symptomer på infeksjon. Uten milt er man også mer utsatt for enkelte sykdommer som blant annet malaria.

Mari-Anne er klar over dette.

– Jeg har og lest at jeg lettere kan få infeksjoner, uten at jeg kan huske at det har vært et problem.

Mari-Anne har tatt alle vaksiner som det er blitt anbefalt av helsemyndigheter opp gjennom årene, stivkrampe-, svineinfluensa-, influensa- og koronavaksiner. Hun har alltid levd og spist sunt.

Kan være økt risiko for hjerneslag

Mari-Anne forteller oss at hun har lest at det er større sjanse for å få hjerneslag for de som mangler milten.

– Det synes jeg er litt skremmende, sier hun.

– Når det gjelder risiko for hjerneslag, finnes det studier som tyder på økt risiko hos de som har fjernet milten i forhold til den generelle befolkningen, justert for andre underliggende sykdommer, forteller Fiskvik.

Det ser altså ut til at det å fjerne milt kan gjøre at man er mer utsatt for hjerneslag.

– Det er likevel ikke standard i dag å få forebyggende medisiner mot hjerneslag etter at milten er fjernet, da man ikke er sikre på om dette er nødvendig eller hensiktsmessig.

Hun forteller at det er flere årsaker til den økte risikoen. Selv om det muligens er økt risiko, betyr ikke nødvendigvis at risikoen for hjerneslag er overveiende stor for den enkelte.

– Man trenger flere studier for å konkludere sikkert om dette, forteller Fiskvik.

Har levd et godt liv uten milt

Da Mari-Anne våknet fra narkosen etter operasjonen var foreldrene der.

– De spurte om det var noe jeg hadde lyst på. Jeg svarte: Striglebørste til hesten!

Venner og familie var helt sikre på siden Mari-Anne skadet seg så alvorlig, var hun ferdig med hest for alltid. Der tok de feil. En uke etter ulykken var hun på hingsteslipp, og det ble etter hvert flere hester på gården.

ET LIV MED HEST: Fjordingen ble den tredje hesten Mari-Anne fikk. Foto: Privat
ET LIV MED HEST: Fjordingen ble den tredje hesten Mari-Anne fikk. Foto: Privat Vis mer

– Jeg hadde absolutt ikke tatt skrekken! Hesteinteressen har vært der hele livet og har gitt meg mange fantastiske opplevelser, gode venner og et rikere liv.

Dette skjedde for 45 år siden. Mari-Anne (57) har levd hele sitt voksne liv uten milt. Hun bor fortsatt på gården der hun vokste opp, på Fitjar, og hun jobber som papirsjef i avisen Sunnhordland på Stord.

– På magen har jeg et 20 cm langt arr, som noen kommenterer av og til. Ellers har jeg aldri merket noe til at milten mangler, avslutter hun.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer