Kul i lysken - hva er årsaken?

Oppdager man en kul i lysken er det ikke unaturlig å bli bekymret. Årsakene varierer fra helt ufarlige tilstander til tilstander som krever legehjelp.

KUL I LYSKEN: Går ikke kulen bort av seg selv, eller man er usikker, bør man uansett kontakte lege for undersøkelse. Foto: Ivanova Ksenia / Shutterstock / NTB
KUL I LYSKEN: Går ikke kulen bort av seg selv, eller man er usikker, bør man uansett kontakte lege for undersøkelse. Foto: Ivanova Ksenia / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva ligger i lysken?

Lysken er området mellom låret, nedre del av mageregionen og underlivet. Vi har én lyske på hver side. I lyskeområdet finner man flere strukturer som er med på å knytte overkroppen til underkroppen, blant annet store blodkar, nerver, muskler og en ansamling av lymfeknuter.

Sentralt i lysken har man et lyskebånd som man kaller for ligamentum inguinale, som strekker seg fra den øvre tuppen foran på hoftekammen ned til øverste delen av underlivsbenet. Under lyskebåndet går store blodårer som fører blod til og fra bena våre, iliopsoasmuskelen som hjelper oss å bøye hofteleddet, og femoralisnerven som går til forsiden av låret vårt. Der disse strukturene går gjennom, kaller vi for lårkanalen eller canalis femoralis.

Over lyskebåndet og inne i det vi kaller for lyskekanalen, canalis ingunalis, går mannens sædstreng og hos kvinner går det runde livmorbåndet. Lyskekanalen og lårkanalen kan begge være steder hvor man kan få henholdsvis lyske- og lårbrokk, som betyr at bukinnhold kan bli presset ut gjennom en svakhet i bukveggen (1,2).

LES OGSÅ: Smerter i lysken

LIGAMENTUM INGUINALE: Illustrasjonen viser lyskebåndet som man kaller for ligamentum inguinale på latin. Lyskebåndet er et stramt bindevevsbånd. Foto: SciePro / Shutterstock / NTB
LIGAMENTUM INGUINALE: Illustrasjonen viser lyskebåndet som man kaller for ligamentum inguinale på latin. Lyskebåndet er et stramt bindevevsbånd. Foto: SciePro / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva kan en kul i lysken komme av?

En kul i lysken kan ha flere årsaker, og nedenfor ser vi på noen av disse.

Hovne lymfeknuter i lysken

I lyskeområdet har man en samling av overfladiske og dype lymfeknuter som man kaller for de inguinale lymfeknutene. Hos noen kan man nokså enkelt kjenne de overfladiske lymfeknutene under hudoverflaten, selv når de ikke er forstørrede. Normalt er lymfeknuter små, bønneformede, lett bevegelige og lite ømme.

Hovne lymfeknuter i lysken kommer som regel av infeksjon eller skade i benet eller i samme område som de hovne lymfeknutene. Infeksjoner kan også være seksuelt overførbare sykdommer som syfilis, genital herpes og lymfogranuloma inguinale. Lymfeknutene er en del av immunforsvaret og inneholder immunceller som hjelper til med å bekjempe bakterier, virus, sopp, parasitter og andre fremmede inntrengere.

Noen ganger kan hovne lymfeknuter være kreft, selv om dette er sjeldent. Har man en forstørret lymfeknute man er usikker på, bør man uansett oppsøke lege for undersøkelse (6,7).

LES OGSÅ: Lyskesopp

Brokk (hernie)

Et brokk, eller hernie, vil si at det er en svakhet i bukveggen (bestående av bindevev og muskler) der bukinnhold presser seg ut. Der brokk presser seg ut, kan det se og kjennes ut som en kul under huden. Brokket kan bli mer synlig når man hoster eller løfter tungt.

I lyskeområdet er det spesielt to typer brokk som forekommer, nemlig lyskebrokk og lårbrokk. Hvis brokket er over lyskebåndet kaller man det for lyskebrokk, og hvis det er under lyskebåndet kaller man det for lårbrokk. Lyskebrokk er vanligst hos menn, og lårbrokk er vanligere hos kvinner. Innholdet i utposningen lar seg ofte trykke tilbake i bukhulen, men setter det seg fast er det oftest nødvendig å operere. Får man akutte smerter rundt et brokk, bør man kontakte lege raskt fordi brokket kan være inneklemt (3,5).

BROKK (HERNIE): Femoral hernia, eller lårbrokk, sitter ofte øverst på forsiden av låret. Inguinal hernia, eller lyskebrokk, kan man se som en kul i lysken, på siden av pungen hos menn eller i en av de store kjønnsleppene hos kvinner (5). Foto: Timonina / Shutterstock / NTB
BROKK (HERNIE): Femoral hernia, eller lårbrokk, sitter ofte øverst på forsiden av låret. Inguinal hernia, eller lyskebrokk, kan man se som en kul i lysken, på siden av pungen hos menn eller i en av de store kjønnsleppene hos kvinner (5). Foto: Timonina / Shutterstock / NTB Vis mer

Folikulitt (hårsekkbetennelse)

Betennelse i en hårsekk i lysken er ikke uvanlig. Vanligvis er betennelsen overfladisk og viser seg som røde nupper eller kviser, men blir betennelsen dypere kan det bli en rød kul i huden. Intimbarbering i lyskeregionen kan være en av årsakene til follikulitt (8).

Les mer om follikulitt i denne saken.

Utposning (aneurisme) på en blodåre i lysken

En sjelden årsak til at man har en kul eller en masse i lysken, er utposning på en blodåre som heter arteria femoralis. Da vil man kunne se en opphøyning eller kul som pulserer i lysken. Man kan skille tilstanden fra normale pulsslag ved hjelp av ultralydundersøkelse med blodstrømsmåling (4).

Testikler som ikke har falt ned i pungen (testikkelretensjon)

Guttenes testikler blir dannet i fosterlivet og «vandrer» etterhvert fra mageregionen og ned til pungen. Ved fødselen har testiklene hos guttebabyer vanligvis kommet ned til sin plass, men noen ganger kan de unnlate å falle ned i pungen. Noen ganger kan testikkelen «sitte fast» i lysken på vei ned, og man kan kjenne en kul i lysken (4,9).

Fettkul (lipom)

Fettkul er en godartet samling av fettceller og man kjenne den som en kul under huden. Les mer om fettkuler her.

Kilder:

  1. Store medisinske leksikon, Lysken
  2. Store medisinske leksikon, Lyskekanalen
  3. E-håndboken, OUS, Lyskebrokk, pasientinformasjon
  4. BMJ, Best Practice, Inguinal hernia in adults, differentials
  5. Lommelegen, Brokk: Kan oppstå I lyske, navle og lår, 2019
  6. NCBI Bookshelf, StatPearls, Anatomy, Abdomen and Pelvis, Inguinal Lymph Node
  7. Legevakthåndboken, Lymfeknutesvulst
  8. Lommelegen, Hårsekkbetennelse (folikulitt)
  9. Helsebiblioteket, Pediatriveiledere fra Norsk barnelegeforening, Testisretensjon

Kilder er sist hentet 17.11.21.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer