Blodets anatomi

Blodet transporterer oksygen i kroppen, beskytter mot infeksjoner, og gir næring til alle cellene i kroppen.

RØDE OG HVITE BLODCELLER: To viktige bestanddeler av blodet. Illustrasjonen viser celler i sterkt forstørret i en blodåre. Illustrasjon: NTB SCanpix / Shutterstock
RØDE OG HVITE BLODCELLER: To viktige bestanddeler av blodet. Illustrasjonen viser celler i sterkt forstørret i en blodåre. Illustrasjon: NTB SCanpix / Shutterstock Vis mer

En voksen person har mellom 4 og 6 liter blod i kroppen, avhengig av kjønn, høyde og vekt. (3) Blodet består av blodceller, blodplater, oppløste stoffer og vann.

Plasma

Blodet minus blodcellene kalles plasma. Plasma inneholder blant annet vann, salt, protein, koagulasjonsfaktorer og immunoglobin som er antistoff mot infeksjoner. (2)

LES OGSÅ: Bloddoping (EPO)

Serum

Plasma minus fibrinogen, et stoff som er viktig i blodlevringen, kalles serum.

LES OGSÅ:
image: Slik fungerer milten

Slik fungerer milten

Røde blodceller

Det finnes både røde (erytrocytter) og hvite blodceller (leukocytter). De røde blodcellene er runde,­ flattrykte og likner en smultring uten hull i midten. (5) De røde blodcellene frakter oksygen og utgjør nesten halvparten av blodvolumet og transporterer oksygen fra lungene til cellene. Inne i de røde blodcellene er det hemoglobinmolekyler. Hvert hemoglobinmolekyl har fire jernatomer, og hvert jernatom binder ett oksygenmolekyl. Det er hemoglobinet som gir blodet den røde fargen. (1)

Hvite blodceller

De hvite blodcellene er kroppens forsvarere. Det finnes 3 grupper hvite blodceller som har ulike funksjoner i immunforsvaret. De bekjemper bakterier, virus, sopp eller parasitter som har kommet inn i kroppen.

SENTRIFUGERT BLOD: Når blodet blir sentirfugert skiller det seg, og vi kan se de ulike bestanddelene. De hvite blodcellene og blodplatene legger seg som en liten hinne over de røde blodcellene og er bare 1% av totalvolumet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Bildetekst ved Lommelegen.
SENTRIFUGERT BLOD: Når blodet blir sentirfugert skiller det seg, og vi kan se de ulike bestanddelene. De hvite blodcellene og blodplatene legger seg som en liten hinne over de røde blodcellene og er bare 1% av totalvolumet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Bildetekst ved Lommelegen. Vis mer

Blodplater

Blodplatene kalles på det medisinske fagspråket trombocytter og de er gjennomsiktige og de minste cellene i blodet. (5) Blodplatene klumper seg sammen og danner en plugg hvis det har gått hull på en blodåre. I tillegg dannes det et nettverk av fibrintråder som gjør at blodcellene klumper seg sammen (koagulerer). Koaguleringen av blodcellene forsterker pluggen. Pluggen er med på å stanse blødningen.

Les også: Lavt antall blodplater

Transportsystem

Blodet er kroppens viktigste transportsystem. I blodet fraktes oksygen (surstoff), næringsstoffer som proteiner, fett og sukker, avfallsstoffer, hormoner, salter, antistoffer, vann og varme.

LES OGSÅ:
image: Åtte gode grunner for å bli blodgiver

Åtte gode grunner for å bli blodgiver

Blodtyper

Blodtype er arvelige egenskaper for de røde blodcellene. De viktigste blodtypesystemene er ABO-systemet og Rh-systemet. Hvis man trenger en blodøverføring passer sykehuset på at det ikke gis blodtype som du kan reagere med antigen mot.

I den norske befolkningen er fordelingen slik:

  • A+ 41,7 %
  • A- 7,3 %
  • O+ 33,2 %
  • O- 5,8 %
  • B+ 6,8 %
  • B- 1,2 %
  • AB+ 3,4 %
  • AB- 0,6 %

(2)

LES MER: Dette betyr blodtypen din

Sykdommer i blod og lymfe

Blodsykdommer omfatter sykdommer i de forskjellige bestanddelene i blodet og i de bloddannende og blodregulerende organene; benmarg, lymfeknuter og milt.

Les mer om noen blodsykdommer:

Kilder:

Denne saken ble opprinnelig skrevet av Cecilie ARentz Hansen og Kåre Moen, 01.01.2000. Revisjon med utvidelse av sykepleier Elisabeth Lofthus 24.10.2018. Kilder ved revisjon: 1) NDLA 2) HelseBergen, fakta om blod 3) Store medisinske leksikon 4) Sykepleien.no