Formålet med bloddoping er å øke den oksygenbærende kapasiteten i blod. Hos lungefriske er det mye mer oksygen tilgjengelig i lungene enn det blodet klarer å ta opp. Blodet blir "mettet" på oksygen. Ved å øke den oksygenbærende evnen til blodet kan utøverne øke oksygenleveransen til musklene og slik forbedre sin yteevne.
Les også: Anabole steroider

Visste du dette om blodet ditt?
Ulike former for bloddoping
Det finnes flere ulike måter å øke blodets oksygenbærende evne, og samtlige er blitt benyttet som doping.
- Blodoverføring: Metoden går ut på å tilføre ekstra blod rett før en konkurranse. Utøveren vil da ha en høyere andel røde blodceller enn det som normalt er tilstede i blod. Dette gir økt evne til å transportere oksygen, men det gir også tykkere blod. Overføring av blod medfører også en rekke risikoer.
- Syntetiske oksygentransportører: I blod er det hemoglobin i de røde blodcellene som står for nesten all transport av oksygen. Syntetiske oksygentransportører er kunstig fremstilt hemoglobin. Også denne metoden gir tykkere blod.
- EPO: EPO står for «erytropoietin »og er et hormon som produseres naturlig i nyrene. Hormonet styrer produksjonen av røde blodceller fra beinmargen og har en stimulerende effekt. Ved mangel på hormonet, for eksempel på grunn av nyresvikt, gis EPO som legemiddel for å normalisere nivået av røde blodceller. Ved bruk i bloddoping tilføres EPO i doser som gir unaturlig høy stimulering og dermed økt andel røde blodceller i blodet. Resultatet er tykkere blod. Opphold i høydehus, høydetrening eller generell oksygenmangel stimulerer EPO naturlig. Risikoen ved for tykt blod er den samme uavhengig av årsak.
LES MER: Dette betyr blodtypen din
Generell risiko ved bloddoping
Alle formene for bloddoping gjør blodet tykkere. Tykt blod gir risiko for at blodet levrer seg, som kan føre til blodpropp i muskel, i hjertet, i lungene eller i hjernen. For høyt blodtrykk er også en vanlig bivirkning. Injeksjon av blod kan gi risiko for alvorlige infeksjoner eller immunologiske reaksjoner, hvis det ikke utføres på riktig måte. Hvis utøveren injiserer andres blod medfører det risiko for blodsmitte, for eksempel hepatitt eller HIV.
Kilder:
- Snyder, P. Uptodate: Use of androgens and other hormones by athletes. 2018.
- Baron, D. Robinson, D. Prohibited non-hormonal performance-enhancing drugs in sport. 2017.
- Antidoping Norge (ADNO): EPO og bloddoping. Lest 2018.