Bloddoping (EPO)

Det finnes ulike former for bloddoping, bruk av EPO er den mest kjente. Misbruk gir økt prestasjon i kondisjonsidretter og alvorlig risiko.

BLODDOPING: Alle former for bloddoping gir økt oksygen til vevene, men også tykkere blod og tilhørende alvorlig helserisiko. FOTO: NTB / Scanpix / Shutterstock
BLODDOPING: Alle former for bloddoping gir økt oksygen til vevene, men også tykkere blod og tilhørende alvorlig helserisiko. FOTO: NTB / Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Formålet med bloddoping er å øke den oksygenbærende kapasiteten i blod. Hos lungefriske er det mye mer oksygen tilgjengelig i lungene enn det blodet klarer å ta opp. Blodet blir "mettet" på oksygen. Ved å øke den oksygenbærende evnen til blodet kan utøverne øke oksygenleveransen til musklene og slik forbedre sin yteevne.

Les også: Anabole steroider

Ulike former for bloddoping

Det finnes flere ulike måter å øke blodets oksygenbærende evne, og samtlige er blitt benyttet som doping.

  • Blodoverføring: Metoden går ut på å tilføre ekstra blod rett før en konkurranse. Utøveren vil da ha en høyere andel røde blodceller enn det som normalt er tilstede i blod. Dette gir økt evne til å transportere oksygen, men det gir også tykkere blod. Overføring av blod medfører også en rekke risikoer.
  • Syntetiske oksygentransportører: I blod er det hemoglobin i de røde blodcellene som står for nesten all transport av oksygen. Syntetiske oksygentransportører er kunstig fremstilt hemoglobin. Også denne metoden gir tykkere blod.
  • EPO: EPO står for «erytropoietin »og er et hormon som produseres naturlig i nyrene. Hormonet styrer produksjonen av røde blodceller fra beinmargen og har en stimulerende effekt. Ved mangel på hormonet, for eksempel på grunn av nyresvikt, gis EPO som legemiddel for å normalisere nivået av røde blodceller. Ved bruk i bloddoping tilføres EPO i doser som gir unaturlig høy stimulering og dermed økt andel røde blodceller i blodet. Resultatet er tykkere blod. Opphold i høydehus, høydetrening eller generell oksygenmangel stimulerer EPO naturlig. Risikoen ved for tykt blod er den samme uavhengig av årsak.

LES MER: Dette betyr blodtypen din

Generell risiko ved bloddoping

Alle formene for bloddoping gjør blodet tykkere. Tykt blod gir risiko for at blodet levrer seg, som kan føre til blodpropp i muskel, i hjertet, i lungene eller i hjernen. For høyt blodtrykk er også en vanlig bivirkning. Injeksjon av blod kan gi risiko for alvorlige infeksjoner eller immunologiske reaksjoner, hvis det ikke utføres på riktig måte. Hvis utøveren injiserer andres blod medfører det risiko for blodsmitte, for eksempel hepatitt eller HIV.

Kilder:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer