Antifosfolipidsyndrom (APS) og antifosfolipidantistoffsyndrom (APLS)

APS og APLS er autoimmune sykdommer som forårsaker blodpropper - særlig hos kvinner.

APS og APLS er autoimmune sykdommer som fører til en forstyrrelse i blodets evne til å levre seg. Det er altså primært en koagulasjonsforstyrrelse. Resultatet er at det dannes blodpropper i både arterier (pulsårer) og vener.

Kvinner blir oftere rammetVi ser dette oftere hos kvinner, slik det er med de fleste autoimmune sykdommer. En autoimmun sykdom er en tilstand hvor kroppen av uforklarlige årsaker produserer antistoffer mot sitt eget vev.

I svangerskap kan dette føre til abort, dødfødsel, for tidlig fødsel og preeklampsi (en tilstand hvor man får høyt blodtrykk og økt proteinutskillelse i urinen under svangerskapet).

Årsak og behandlingAnitifosfolipidsyndrom kalles også noen ganger Hughes syndrom, etter en engelsk revmatolog. Årsaken til sykdommene er at kroppen produserer antistoffer mot fosfolipider (aPL), som finnes på cellemembraner, spesielt antistoffer mot kardiolipin og beta2-glykoprotein I.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Syndromet behandles ved å gi acetylsalicylsyre i form av Dispril eller Aspirin, men warfarin kan også brukes. Sistnevnte kan imidlertid ikke brukes hos gravide.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Martha Lamøy
Ledig nå
Jonas Skylstad
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-