Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lavt jern, høyt kalium i blodet

Spørsmål

Hei, Som følge av hjertesykdom i nær familie har jeg sjekket nivået for lipoprotein (S-Lp(a)). Prøven kom tilbake normal, men jeg fikk påvist lav jernverdi (S-Jern - 7,6, S-Jernmetning – 12), høy kalium (S-Kalium - 5,7) og høy Kalsium (S-Kalsium - 2,52). For 19 mnd. siden var tilsvarende verdier (S-Jern – 32,1, S-Jernmetning – 46), (S-Kalium – 4,9) og (S-Kalsium - 2,52). Mht. de lave jerverdiene ønsker legen å ta fekalprøver. Han vil sjekke om lave jernverdier kan ha sammenheng med hemoroider. Jeg har ikke opplevd blødninger i forbindelse med avføring, opplever dog uregelmessig avføring med variasjon i form (hard/myk). Videre spør legen om jeg har regelmessige (ensidige) matvaner, hvilket jeg ikke har. Spiser nogenlune variert, med stort innslag av frukt/grønt, egg og fisk. Han mener at å øke vanninntaket per dag vil redusere de forhøyede nivåer av Kalium og Kalsium. Jeg skjønner lite av det siste da jeg normalt drikker godt med vann. Han ønsker å følge opp med ny blodprøve om 6 mnd. for å se an utviklingen. Jeg er litt usikker på legens vurderinger, spesielt den siste. Jeg måtte selv måtte be om ny time for å følge opp svarene på blodprøven. I hans øyne var dette tilsynelatende intet som krevde oppfølging. Jeg lurer derfor på hva dere tenker om hans vurderinger så lang? Er det andre ting jeg burde be om å få sjekket ut i denne forbindelse?

Mann 34
Svar

Hei,


Jeg forstår hvordan legen din tenker, og jeg er enig i å sjekke en fecal blodprøve. Jeg vet ikke hva slags kreft der er i familien din, men hvis noen har hatt tarmkreft, brystkreft eller gynekologiske kreft som eggstokkreft eller livmorkreft, ville jeg også vurdert om du burde ha koloskopi. Det er en prøve hvor man bruker en fleksibel tube og går gjennom hele tarmen og ser etter polypper eller andre årsaker til blødning. Jeg ville også tenkt på andre problemer i tarmene som cøliaki osv, og evt magesår symptomer. 

Kalsium nivået ditt har vært stabilt, og TSH og nyrefunksjonen din ser fine ut, så det bekymrer meg ikke nå.


Jeg er litt mer interessert i det høye kalium nivået. I og med at du har en begynnende blodfattighet og forhøyet kalium, ville jeg tenkt på noe som heter hemolytisk anemi. Dette er en type blodfattighet som kan komme av mange forskjellige ting, inkludert virussykdommer som HIV og hepatitt, autoimmune sykdommer, visse medisiner, og visse kreftsykdommer. Samtidig har du ikke lavt hemoglobin, det vanligste tegnet på blodfattighet, så det er et dilemma akkurat nå om blodprøvene dine viser noe som faktisk er et problem, eller om det bare er et tilfeldig eller feil resultat. Det er ikke uvanlig at kalium kan se høyt ut hvis blodprøven ikke ble tatt riktig, eller hvis visse ting skjedde med prøven etter at den var tatt. 

Hvis jeg var legen din ville jeg sjekket en blodprøve til nå og sett om du faktisk har høyt kalium hvis man passer på at alle ting er gjort riktig med blodprøven. Hvis det fremdeles er høyt, ville jeg sjekket et EKG fordi dette kan påvirke hjertet ditt.

I tillegg ville jeg gått igjennom matvarer som er høye i kalium som bønner, spinat, avokado, neper, frukt og andre grønnsaker, appelsinjuice, bananer, kokosnøttvann, osv for å se om du tar inn mye av en eller flere av dem. 


Det er viktig at man finner ut hvorfor du mister jern, så hvis man ikke finner en blødning eller annen grunn i tarmsystemet ditt, da ville jeg ikke gitt meg med det. Jernmangel er ikke så vanlig hos menn som hos kvinner (fordi kvinner har menstruasjon og taper blod,) så det bør alltid utredes fullt.


Mye av dette kan være helt tilfeldige ting, bortsett fra jernmangelen som jeg som sagt ville utredet. Jeg ville fokusert på å komme til bunns i den og sjekke kalium en gang til, og så gå videre derfra. 

Det er veldig fint at du er så proaktiv med din egen helse.


Ta gjerne kontakt igjen hvis du har videre spørsmål, og lykke til!


Mvh,


Nina C Bryhn, MD
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-