Lav blodprosent

Spørsmål

Hei!

Jeg har hatt daglig hodepine og vært veldig slapp i flere år (sju-åtte år). Jeg har fått vite at jeg har lett anemi, men jeg klarer ikke ta noe mot det. Jeg blir kvalm og kaster opp ved flytende og tabletter (prøvd forskjelige typer). Jeg har stilt spørsmål i forum og fått svar at jeg har krav på sykmelding siden verdiene er ganske lave. Jeg tror det hadde vært en god ide og bli sykmeldt for en tid, for jeg sliter veldig for tiden. Stemmer det at jeg kan kreve sykmelding? Jeg har så vidt snakket med to leger, men de har ikke nevnt noe om dette og jeg har heller ikke spurt (jeg vil jo ikke syte hele tiden). Verdiene mine er: HB 8,2 MCV 60 Ferritin 3 Jern 2,8 TIBC 90 og jernmetning 3. Jeg må slappe av i minst en halvtime før jeg greier å stå opp og hvis jeg har ligget i badekaret og skal opp, må jeg alltid sitte litt på badekarskanten for ikke "å besvime". Jeg er stadig blitt mer kortpustet og det er nå blitt så ille at flere har kommentert det. Jeg har absolutt ingen energi og sover stort sett hele tiden jeg er hjemme. Jeg må kanskje informere om at det sannsynligvis er fordi jeg ikke spiser noe mat som inneholder jern, at jeg har fått anemien. Jeg fikk målt blodtrykket her om dagen og det var fint: 130/80.

Sykdommer: Lett anemi
Medisiner: Ibumetin 200 mg (x3)

Kvinne, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !
Det du spør om i ditt innlegg, er om du kan "kreve" sykemelding pga lav blodprosent.

Det er ingen klare regler for hvilke tilstander som man kan bli sykemeldt for, og ingen grenser for hvor lav en blodprosent "må være" før man evt kan bli sykemeldt.
Det er heller ikke slik at man kan "kreve" sykemelding.
Vurdering av din berettigelse til sykemelding gjør legen i samråd med deg, og etter undersøkelse og samtale.
Og finner legen da ut at din helsemessige tilstander er til hinder for at du kan utføre ditt arbeid, så kan du bli du sykemeldt.

Du sier at hverken du eller legen har tatt opp dette med sykemelding, det ville jeg ha gjort. Det høres ikke usannsynlig ut at du kanskje trenger sykemelding, slik jeg oppfatter det.

Men: Å bli sykemeldt løser jo ikke problemet ditt med (den ganske så lave) blodprosenten din !
Det er jo det som er det viktigste for deg, du kan jo ikke gå rundt å ha det slik du beskriver, i din alder, når der finnes hjelp å få.
Ta opp med legen din om der kanskje finnes jernpreparater du ikke har forsøkt, og vær obs på at riktig valg av matvarer med høyt jerninnhold er avgjørende, du sier jo selv at du tror du har lav blodprosent fordi du ikke spiser mat som inneholder jern, men slik kan du jo ikke fortsette !
Videre finnes det muligheten for å få jerntilskudd i sprøyteform hos legen, dette heter Jectofer. Spør legen din om det er aktuelt for deg.
Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-