Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kronisk leukemi

Spørsmål

Har fått diagnosen (helt tilfeldig at det ble oppdaget) leukemi(jan.07) : en sjelden type som betegnes med mange bokstaver (husker ikke hvilke nå), men ikke noe egentlig forståelig navn.Har prøvd å få legen til å sende meg skriftlig forklaring, men han sier bare at jeg kan ta med en som kan være tilstede når han forklarer (legen er veldig dansk), men jeg har ingen å ta med som forstår dansk bedre enn jeg.Ved alle konsultasjoner jeg har hatt, sier han at jeg ikke skal bekymre meg.Jeg har ingen symptomer, går ikke på medisiner, men går til kontroll hvert halvår på Aker SH.Kan dere forklare meg litt nærmere? Kvinne, 59 år

Svar

Hei, og takk for spørsmålet ditt.

Du har altså helt tilfeldig fått påvist en leukemidiagnose (blodkreft), og trenger litt informasjon om hva dette dreier seg om.

Det er dramatisk å få en kreftdiagnose for alle, uansett hva slags kreft det dreier seg om. Men kreft er ikke én sykdom! Det er noe som er veldig viktig å huske på, det er massevis av ulike kreftsykdommer, som oppfører seg vidt forskjellig, med svært ulik prognose. Og faktisk er det slett ikke helt uvanlig å få påvist leukemi tilfeldig ved en blodprøve.

Det dreier seg da om en KRONISK leukemi, i motsetning til de akutte formene, som er stormende og livstruende (man leser om de, de rammer ofte yngre mennesker, og også barn). De kroniske leukemiene har et helt annet forløp.

Ved leukemi er det en celleklon med hvite blodceller (immunforsvarets celler), som deler seg mer eller mindre ukontrollert i benmargen. Dermed får man for mange hvite blodceller i blodet. Disse cellene som dannes av celleklonen, har ingen funksjon i kroppen.

Hos voksne/eldre (over 50-60 år) er de kroniske formene vanlig. Disse går sakte fremover, og mange vil aldri oppleve å få symptomer på sykdommen sin. Blodprøvene ser spesielle ut, men det får ikke nødvendigvis noen fysiske konsekvenser.

Mån får symptomer når celleklonen begynner å undertrykke resten av benmargens produksjon. I benmargen dannes alle blodcellene, med andre ord vil det første symptomet ofte være på anemi/blodmangel. Man blir da slapp, trett og ukonsentrert. Dessuten vil blodplatene også begynne å mangle, og man kan oppleve å få lett blåmerker, og blø lettere. Resten av immunforsvaret vil også undertrykkes, og man får lettere og mer vanskelig behandlbare infeksjoner.

Uten symptomer beahndler man ikke kronisk leukemi. Dette har ingen ting for seg, da mange ikke vil få symptomer i det hele tatt. Spesielt typen kronisk lymfatisk leukemi (KLL) trenger ofte ikke behandling.

Når man får symptomer skal man begynne å behandle. Behandlingen varierer etter hvilken type leukemi man har.

Kronisk myelogen leukemi (KML) har ofte et mer agressivt forløp, og må som regel behandles. Hos yngre pasienter gjøre man av og til benmargstransplantasjon for å bli kvitt sykdommen for godt. Dette er en dramatisk behandling, og ikke alle kan få slik behandling, da det innebærer en voldsom cellegiftkur. Men dette tilbys av og til til pasienter under 60 år.

Utover dette beandles pasientene med cellegift. En del andre behandlingsformer er også aktuelle (antistoffbehandling, stråling).

De to hovedtypene kronisk leukemi er altså KML og KLL. KLL er vanligst, og sjelden farlig. KML kan bli farlig. Det er vanlig at ved mistanke om KML ihvertfall, tas benamrgprøve, og man er under kontroll av en spesialist i blodsykdommer. KLL kan i mange tilfeller observeres med blodprøver.

Det virker som du følges opp av spesialister også, og at du er i trygge hender. Det er som sagt ofte man ikke gjør noe ved kronisk leukemi, og aldri uten symptomer.

Jeg syns det er viktig at du forstår hva fastlegen din sier! Det er slitsomt å ha en slik diagnose, ihvertfall hvis du ikke får den informasjonen du trenger. Du kan enkelt bytte fastlege på NAV sine nettsider.

Håper noe av dette kunne være til hjelp! Og husk, kronisk leukemi er ikke farlig så lenge man ikke har symptomer.