Jernmangelanemi

Spørsmål

Hei:) jeg fikk raskt svar fra deg,(takk for det) hvor du stiller spr ved mine "blodverdier" som er 7,6, og hvor du tenkte at jeg kanskje mente blodprosent. Min blodprosen er 11, det er mine jernlager som er 7,6, jeg sjekket dette med legekontoret i dag. Jeg vet ikke hvor alvorlig dette er, men det jeg er redd for, er om jeg har en alvorlig sykdom som lungekreft feks. Jeg hoster ikke nå, føler meg ikke tungpustet, men har fremdeles vondt i rygg, og er sliten og ofte svimmel. Jeg dovner også bort i hender når jeg sover, men det har jeg gjort også før. Jeg røykte fra jeg var 14 til jeg var 24 men det er 26 år siden nå, og jeg har siden da prøvd å levd så sunt som mulig, frukt og grønt hver dag, og jeg trimmer jevnlig (når jeg er frisk ihvertfall). Hva skal jeg se etter ved lungekreft, og hvor sannsynlig er det at jeg har det? Jeg har en senkning på 25 og forhøydede hvite blodlegemer, indikerer ikke det sykdom?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du har lave verdier av jern i blodet, og du har lav blodprosent. Da er det slik at din lave blodprosent KAN skyldes jernmangel, men det behøver ikke å være slik, det kan være en "tilsynelatende-årsak". Det er nemlig slik at diagnosen jernmangel-anemi (anemi = lav blodprosent) ikke kan stilles ut fra verdiene av jern alene. Man må i tillegg ta følgende prøver:

Senkning, MCV, ferritin ("jernlagere"), TIBC, transferrin, MCV. Svaret på disse samlet gir legen et svar på om du har en jernmangelanemi eller ikke.

Dette er standard utredning, og velkjent for alle leger.

Det er nemlig slik at man kan få lave jernverdier OG lav blodprosent av andre årsaker, især kroniske sykdommer. Dvs at de lave verdiene og den lave blodprosenten er et SYMPTOM på noe annet (en kronisk, bakenforliggende sykdom) og ikke er årsaken i seg selv.

Jeg kan selvfølgelig ikke si at dette er tilfellet for ditt vedkommende, men det er er avgjort noe som skal undersøkes, slik at man ikke tar for gitt at du har en jernmangelanemi. Det at du føler deg dårlig kan selvfølgelig skyldes lav blodprosent, men det kan også teoretisk skyldes en bakenforliggende sykdom.

Hvis så legen vha overnevnte prøver og utredning kommer frem til at du faktisk har en jernmangelanemi, og ingen bakenforliggende sykdom, så er dette heller ikke en endelig diagnose. En skal nemlig iht. retningslinjer og faglige anbefalinger se om der er noen årsak til en jernmangelanemi, for det er det ikke helt sjeldent. Faktisk er dette ikke vanlig at en jernmangelanemi skyldes for lavt inntak av jern i kosten. Et typisk og ikke uvanlig eksempel er for eksempel at en cøliaki kan gi seg til kjenne ved at en får påvist lav blodprosent. Hvis man da bare begynner å bruke jern, og ikke får stilt cøliakidiagnosen, har man oversett årsaken til problemet, og ikke løst noe som helst. Det er også verd å nevne at f.eks. en cøliaki ofte gir vage og ukarakteristiske symptomer, slik du har. Og det er en hyppig oversett diagnose. Flertallet som har dette, får aldri diagnosen stilt.

Det er ikke uvanlig å avsløre en cøliaki, ved å søke etter årsaken på en jernmangelanemi. Så dette er et godt eksempel på at lav blodprosent som følge av jernmangel, kan være et tegn på en bakenforliggende sykdom.

Og videre, for å gå tilbake til utgangspunktet, så behøver ikke lave jernverdier og lav blodprosent å skyldes jernmangel i det hele tatt, det kan være et symptom på bakenforliggende sykdom i seg selv.

En slik utredning som dette er som du skjønner, rimelig kompleks og omfattende, og det er en kunstfeil og trekke for kjappe konklusjoner om jernmangel. Jeg sier ikke at dette er gjort i ditt tilfelle, for det vet jeg jo ikke noe om, men du kan avgjort forhøre deg om disse tingene med legen din, og på den måten sørge for at du er tilstrekkelig og korrekt utredet, slik at du ikke får oversett bakenforliggende årsaker / sykdommer. Spesielt viktig er dette, siden du ikke føler deg så bra.

Lungekreft nevner du selv. Jeg ser ikke noen konkret mistanke om dette utfra det du har fortalt her, men det er også kjent at kreft i seg selv, er noe som kan gi lav blodprosent. En kan hverken utelukke eller bekrefte lungekreft via blodprøver, så hvis det er mistanke om dette, er røntgen av lungene aktuell undersøkelse. En senkning på 25 kan være et tegn på bakenforliggende sykdom, men ikke nødvendigvis, siden det er en helt moderat forhøyelse, og man får også slike verdier av "hverdagsårsaker" som forkjølelser o.l. Forhøyede hvite blodlegemer kan bl.a. tyde på infeksjon av noe slag.

Håper at denne informasjonen kan hjelpe deg videre. Lykke til og god bedring.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn