Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jernmangel vs. jernmangelanemi

Spørsmål

Har fått svar på blodprøver som legen min ikke mener er nødvendig å gjøre noe med (har skrevet til dere tidligere også), men jeg vil ikke gi meg og håper dere kan gi meg et svar på hvordan jeg skal tolke følgende: S-Ferritin 16 ug/l S-Jern 8,4 umol/l S-Jernbindingskap. 75 umol/l S-jernmetning 11% Er det slik å forstå at jeg har greit med blod men altfor lite jern i blodet? Jeg tar jerntabelett (Ferro-Retard 100 mg) hver dag fordi jeg er blodgiver og har stort sett alltid hatt en grei blodprosent. Jeg er veldig slapp og sliten i kroppen hele tiden (vært i mange år), selv om jeg trener en del og spiser sunt (har hatt en omfattende livsstilsendring, til det bedre, det siste året men får ikke det overskuddet jeg håper på). Nå håper jeg dere kan hjelpe å tolke resultatene slik at jeg evt kan kreve henvisning fra legen dersom dere tror det er andre prøver jeg bør ta. Tusen takk for svar. Kvinne, 39 år

Svar

Hei!
Takk for dittt brev!

S-Ferritin 16 ug/l er lav. S-Jern 8,4 umol/l er lav. Normalområde for voksne for S-Jern over 18 år: 9-34 µmol/L. S-Jernbindingskap. 75 umol/l er høy og forhøyede verdier ses ved jernmangel (referanseområde voksne: 24 - 41 µmol/L). S-jernmetning 11% er også lav. Samtlige av prøvene tyder på en jernmangelanemi. Hvordan er hemoglobinet?

Normale voksne har ca 3-4 g jern i kroppen. 60-70% av dette finnes i hemoglobinet i de røde blodcellene. Resten finnes lagret i lever, milt og benmarg. Jernet som lagres, bindes til spesielle lagringsproteiner, og det mest vanlige kalles ferritin. Ferritin er et godt mål på det generelle jernnivået i kroppen. Normalområde for kvinner: 10–110 µg/L, men dette kan variere noe med den analysemetoden som det aktuelle laboratoriet bruker (gjelder også de andre prøvene jeg har diskutert).

Jernmangel betyr at kroppens jernlagre er tomme. Jern er nødvendig for at kroppen skal kunne lage proteinet hemoblogin (Hb) som frakter oksygen i blodet. Jernmangel påvises gjennom måling av lave verdier av blodprøvene ferritin og transferrin-metning. I unntakstilfelle stilles diagnosen ved mikroskopi av beinmargsutstryk.

Det er usikkert om jernmangel alene kan gi symptomer, meningene om dette er delte blant fagfolk. Lavt jerninnhold i kroppen vil på sikt føre til utvikling av lav blodprosent, anemi. Anemi defineres som: Hb < 10 g/dl for gravide, Hb < 12 g/dl for kvinner i befruktningsdyktig alder. Opptaket av jern foregår i øvre del av tynntarmen (jejunum). Bare 5-10% av det jernet som er i kosten hos normale og friske personer blir tatt opp i tarmen. Ved økt jerninnhold i kosten nedsettes opptaket dersom du er i god jernbalanse. Motsatt, dersom du har jernmangel, kan opptaket økes tre til fem ganger. Jern i kosten er tilgjengelig i to former: Heme-jern, som finnes i kjøtt, og ikke-heme-jern som finnes i planter og melkeprodukter. Ikke-heme-jern utgjør hovedtyngden av det jernet som blir tatt opp i tarmen. Opptaket av ikke-heme-jern krever syre i magesekken og varierer med føde som stimulerer opptaket (askorbinsyre, kjøtt) eller hemmer (kalsium, fiber, te, kaffe, vin). Hele tiden taper kroppen jern. Et gjennomsnittlig tap er omkring 1 mg jern per døgn, noe som tilsvarer 2 ml blod. Menstruerende kvinner taper følgelig mer jern enn menn. Vanlig norsk kosthold inneholder fra 5-15 mg jern per dag, hvorav 10% tas opp i tarmen. Jernmangel oppstår når kroppens jernbehov overstiger jernopptaket fra kosten.

Diagnosen anemi kan ikke stilles sikkert ut fra symptomer og tegn alene. Symptomene kan gi mistanke om tilstanden, spesielt om pasienten tilhører en av risikogruppene. Ofte er en person med anemi blek, slapp, har rask puls og rask pustefrekvens. Tungen kan være glatt og det kan være sår i munnvikene. Noen har påfallende sprø negler.

For å kunne finne forklaringen på jernmangelen er det svært ofte nødvendig å undersøke mage-tarm-systemet for å lete etter eventuelle svulster, hemoroider eller blødninger. Ved større underlivsblødninger hos menstruerende kvinner, samt ved alle blødninger etter overgangsalderen, bør det utføres gynekologisk undersøkelse.

Blodprøver som er også er aktuelle er hemoglobin, hvite blodlegemer, senkning, og MCV. I den tidlige fasen av utviklingen av jernmangelanemi er serum-ferritin den blodprøven som først gir utslag. Den siste blodprøven som viser jernmangel er serum-jern. MCV er en blodprøve som måler størrelsen på de røde blodlegemene, og verdien faller først langt ut i forløpet. Mikroskopi av blodutstryk kan noen ganger være nyttig for legen. Avføringsprøver er som regel nødvendige for å utelukke små blødninger (usynlig for pasienten). En enkelt test brukes til å påvise eventuelt blod i avføringen.

"Er det slik å forstå at jeg har greit med blod men altfor lite jern i blodet?" - Ja, som jeg beskriver over kan dette være rett, men jeg kan ikke si det 100% da jeg ikke kjenner din Hb-verdi (du skriver "en grei blodprosent" antar da at den er normal), sammenlign med referanseveridene over. Jeg synes at du bør ta de andre prøvene i tillegg spesielt dersom det fireligger jernmangelanemi og ikke bare jernmangel som kan lede til jernmangelanemi.

Jeg ønsker deg oppriktig lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-