Jern i serum og andre prøver

Spørsmål

Hei! Hva betyr S- jern, S-jernbindingskap og S-jernmetning? Hva kan lave verdier av disse prøvene indikere? Og hvilke eventuelle negative virkninger kan dette ha på kroppen? Kvinne, 43 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Takk for spørsmålene.S-jern er en blodprøve som utføres for å bestemme hvor mye jern pasienten har i serum. Dette måles i mikromol pr. liter. Serum er en av blodets bestanddeler. Lave verdier ser vi ved jernmangel og ved infeksjoner akutte som kroniske. Det ses ofte etter operasjoner og ved B-12 mangel hvor behandling er startet og pasienten er i bedring. Dessverre ser vi det også ved kreft og alvorlig nyresykdom.
S- jernbindingskapasitet er et mål på hvor stor kapasiteten er til å binde jern i serum. . Lave verdier ved akutte og kroniske inflammasjoner, alkoholisme, hemolytisk anemi (en type lav blodprosent ), hemokromatose (arvelig lidelse hvor man tar opp fir mye jern fra tarmen),alvorlig nyresykdom og ved feilernæring.
Jernmetning regnes ut når legen har bedt om s-jern og jernbindingskapasitet. Man regner den etter følgende formel: S-Jern / S-TIBC x 100.
Det viser seg at dette kanskje er den mest sensitive måten å påvise arvelig hemokromatose på. Jernmetingen skal være på mellom 10 og 50 % hos kvinner under femti år. Er den for lav, så tyder det på jernmangelanemi ( en annen type lav blodprosent), mens den ved høye verdier tyder på hemokromatose.
Håper svaret er til hjelp.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-