Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg jernmangel?

Spørsmål

BLODPRØVENE VISTE FERRITIN PÅ 8.Er ikke det alt for lavt?Transferritin var det også en bemerkning ved.Dette fikk jeg beskjed om da jeg selv ringte legekontoret noen dager etter prøvene ble tatt. Jeg fikk råd om å begynne med floradix. Jeg blir så fort sliten og trett.Kan det ha sammenheng med dette?Blodprosenten var fin. Kvinne, 58 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Normale voksne har ca 3-4 g jern i kroppen. 60-70% av dette finnes i hemoglobinet i de røde blodcellene. Resten finnes lagret i lever, milt og benmarg. Jernet som lagres, bindes til spesielle lagringsproteiner, og det mest vanlige kalles ferritin, og er et godt mål på det generelle jernnivået i kroppen. Hos kvinner ligger normalområdet mellom 10-110 µg/L.

Din måling av Ferritin er under 10, og er da ensbetydende med jernmangel. Jernmangel betyr at kroppens jernlagre er tomme. Jern er nødvendig for at kroppen skal kunne lage proteinet hemoblogin (Hb) som frakter oksygen i blodet. Om dette kan forklare at du lett blir sliten og trøtt når blodprosenten er normal er ikke helt klart. Det er usikkert om jernmangel alene kan gi symptomer, meningene om dette er delte blant fagfolk. Lavt jerninnhold i kroppen vil på sikt føre til utvikling av lav blodprosent, anemi. I din alder defineres jernmangel som Hb < 13 g/dl. I dag er det egentlig helt forlatt å oppgi hemoglobinkonsentrasjon i blodprosent, men det er likevel en del som synes det er greiere å forholde seg til prosenttallet. En kan få et tilnærmet prosenttall ved å multiplisere konsentrasjonen av hemoglobin med 7. Det vil da si at nedre grense for blodprosenten for deg blir 13 x 7 = 91%.

(Transferrin er et protein som transporterer jern i blodet ditt. Måling av transferrin eller TIBC (total ironbinding capacity) er to parametre som også kan si noe om jernnivået i kroppen. Ved lave nivåer av jern i kroppen vil kapasiteten for transferrin til å transportere jern, være høy.)

Generelle anemisymptomer er tretthet, svimmelhet, nedsatt fysisk yteevne, hjertebank, tungpust, hodepine, øresus. Hos personer med åreforkalkning i hjertets eller beinas blodårer, kan anemi føre til forverring av brystsmerter (angina pectoris) eller smerter i beina under anstrengelse. Pasienter med høy grad av jernmangel kan utvikle trang til å spise sære typer mat (f.eks. avispapir, lakris). Enkelte kan ha svelgvansker.

Du har altså fått påvist jernmangel men ikke anemi. Dersom du ikke hadde funnet ut av dette og hadde gått med lave nivåer av jern i lengre tid, ville du sannsynligvis utviklet jernmangelanemi på sikt. Nå kan det virke som du har fanget opp jernmangelen din tidlig, og har gode muligheter til å gjøre noe med dette. Når det gjelder behandlingen for jernmangel, bør du selv påse å få i deg nok jern gjennom et jernrikt kosthold og ekstra tilskudd av jern, f.eks. jerntabletter. Blant jerntabletter er førstevalget ferrosulfat-tabletter, 200 mg 2-3 stk per dag. Andrevalget er jerntabletter i depotform. Det er gunstig å ta C-vitaminer (gjerne som appelsinjuice) sammen med jerntablettene for å øke opptaket. Som en siste utvei ved sviktende jernopptak kan det gis jernsprøyter.

Du har altså fått beskjed om å ta Floradix Formula, som er et jerntilskudd som inneholder organisk bundet jern og B-vitaminer. Det er tilsatt vitamin C for å bedre kroppens opptak av jern. Du kan jo forsøke dette tilskuddet i noen uker og samtidig passe på at du har et jernrikt kosthold. Deretter kan det være greit å kontrollere jernnivået hos legen din etter noen uker/måneder.

Lykke til! Håper svaret kan være til hjelp!