Anemi hos person med underliggende sykdommer

Spørsmål

Jeg er kvinne, 73 år, bor fast i Spania og har igjen hatt en episode med hurtig (?) fall av hemoglobin, fra 15,2 den 29 november til 5 den 10 mars hvor jeg ble innlagt på sykehus for blodtransfusjon. Hgb etter dette 7,1. Jeg har ingen målinger av ferritin før dette skjedde. Det samme skjedde for 9 år siden, da måtte jeg tilslutt ha jern intravenøst for å få opp hemoglobin-verdien.

Jeg har flere autoimmune sykdommer: lupus, autoimmun hepatitt og sekundær antifosfolipid syndrom. Dessuten protein-S mangel (ikke Leyden-mutasjonen). Jeg bruker Imurel (50 mg) og prednison (5 mg) og Warfarin med en target på 3,0 (pga aps). Min bestefar hadde pernisiøs anemi, ellers vrimler det av autoimmune sykdommer i familien

Siden dette er andre gang dette skjer lurer jeg på om det er noen som kan forklare meg hva som skjer i kroppen min. Ingen leger på sykehuset har tatt på meg, altså er det ingen som har undersøkt milten f.eks. Jeg slo meg etterhvert til ro forrige gang med at dette var "noe som skjedde" men denne gangen vil jeg gjerne vite om det er noen blodprøver jeg bør ta. Jeg har en alle tiders privatpraktiserende almenlege her jeg bor som gjerne tar blodprøver, men hun innrømmer - som forrige gang - at dette skjønner hun ikke noe av så hun tar også gjerne imot råd.

Har du noe forslag til videre skritt?

Svar

Hei,

Du har mange grunner til anemi, alt fra dine autoimmune sykdommer til andre problemer som kan ha kommet opp som tarm og mageproblemer og andre tilstander som kan komme ved bruk av Imurel og prednison. Anemi er et symptom på et underliggende problem, teknisk sett reduserte røde blodlegemer, og man må rett og slett gå litt systematisk til verks for å finne årsaken. Man kan ha anemi fra blodtap, vitaminmangel, problemer med benmargen, tilstander som ødelegger de røde blodlegemene, arvelige sykdommer eller andre underliggende sykdommer som igjen kan påvirke nyrer eller andre organer og gi anemi. I tillegg kan man få anemi fra medisiner og andre ting man tar til seg eller en ondartet prosess. Det legen din må gjøre er å gå gjennom blodprøvene dine, se på blodet ditt under et mikroskop, sjekke statusen på dine andre sykdommer, sjekke nyrefunksjon, sjekke om du har blod i avføring, og muligens andre prøver, og finne ut hva som ga deg anemi denne gangen. Det er såpass omfattende hva som må sjekkes for deg, at å ramse opp alt det her blir litt langt, men dette burde være en ganske grei diagnose å stille. Jeg legger ved et par lenker til artikler om anemi som forhåpentligvis kan hjelpe deg, og en lenke til en artikkel om hvordan man kan gå frem for å stille en diagnose. Denne siste artikkelen er på engelsk og har flere deler hvor en av delene er diagnose og fremgang, "approach," som legen din kan bruke hvis hun ikke vet hvordan hun skal gå frem for å stille diagnosen på hva som er grunnen til din ganske alvorlige anemi. Hvis legen din i Spania ikke kan gjøre en utredning rundt anemi, et ganske vanlig problem, er det mulig at du trenger en annen lege eller en sekundær lege som kan holde et øye med deg i tilfelle dette er noe som kan bli et kronisk problem for deg.

https://sml.snl.no/anemi
http://www.lommelegen.no/artikkel/lav-blodprosent-anemi
http://bestpractice.bmj.com/best-practice/monograph/93/overview/aetiology.html

Lykke til!

Mvh,

Nina Bryhn, MD