Anemi - hvem kan det?

Spørsmål

Hei.

Jeg ønksere å finne en lege/institutt i Oslo-området som har særlig kompetanse om anemi.
Bedriftslegen vil henvise meg til en almennlege, men jeg har hatt problemet i mange år og ønsker å gå videre med dette.
Blodprosenten pleier å være fin (spiser bra og variert og er i fin fysisk form), men kroppen klarer ikke å danne jernlagre. Det er åtte år siden en almennlege fant ut av dette, men det ser ikke ut til at noen av de almennlegene jeg har snakket med ved ulike helsesjekker kan hjelpe med å gå videre med dette. Er litt lei av råd om å spise mer/mindre jerntilskudd. Undersøkelser tidligere har vist at jeg ikke mister blod i avføringen. Jeg hadde store og uregelmessige blødninger i tenårene, men dette har stabilisert seg etter at jeg begynnte med jerntilskudd. Det er altså bare ferritinnivået jeg skulle forstått hvorfor er så lavt.

Sykdommer: Anemi

Kvinne, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det kan være mange årsaker til anemi/blodmangel uten at det betyr at du mister blod i tarmen, selv om det er en relativt vanlig årsak.

En utredning for anemi inkluderer blodprøver, undersøkelse av tarmen, både tykktarmen og magesekken. Dessuten må det tas blodprøver og røntgenundersøkelser for å komme diagnosen nærmere.

En anemi kan skyldes blødninger, manglende jerntilførsel, kroniske sykdommer (leddgikt, lavt stoffskifte, nyresykdom, infeksjoner), sykdommer i benmargen (lymfom, leukemi, spredning av annen kreft), manglende tilførsel av B12 og folat, hjertesvikt og leversykdom.

Jeg synes det er mest riktig at allmennlegen starter denne utredningen og gjør så mye som mulig på "allmennpraktikernivå". Avhengig av funnene må det avgjøres om man skal henvise videre til hormonspesialist, gynekolog, mage-tarmspesialist, indremedisiner eller infeksjonsmedisiner.

Man kan nok henvise til privatklinikker, men det er et godt utrednings- og spesialist-tilbud på de offentlige sykehusene i Oslo-området.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-