Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

To og et halvt år gammel gutt som stadig snubler

Spørsmål

Hei. Vi har en gutt på 2,5 år. Han har myke , svake ledd og fysioterapeut sier det nok er hypermobile ledd. Han faller mye..... Både ute og inne...h. Kan se ut som han ikke løfter bena nhan går. Er bekymret for han og om det kan være mer enn hypermobilitet i ledd. Evt hvordan bør vi følge opp hyperm ? Er det behandling han kan ha nytte av ? Han faller flere ganger for dagen.....og vi er bekymret for han.

Mann 2
Svar

Hei, takk for spørsmålet og beklager sent svar. 


Bevegelighet i ledd varierer betydelig med alderen - og kvinner har generelt mer tøyelige ledd enn menn. Hypermobilitet i ledd, altså at leddene er bevegelige ut over det normale, er noe som ikke sjeldent er ett trekk som går igjen i familier. Man kan også se det som en isolert sykdom eller som ledd i sykdommer som påvirker kroppens ulike bindevev.  Å vurdere om et barn har hypermobile ledd og eventuelt om det burde følges opp og undersøkes nærmere, er en oppgave som i første omgang ligger til fastlegen.  Hun kan eventuelt diskutere med spesialister om det kan være nyttig for barnet å bli nærmere undersøkt, etter selv å ha undersøkt barnet nøye. 


Utfra beskrivelsen deres, der barnet ikke bare har bevegelige ledd men også faller og kanskje ikke alltid løfter føttene fra bakken, ville jeg ikke utenvidere slått meg til ro med at leddene er årsak til at barnet faller. Har barnet dropfot, altså at det sliter med å løfte foten fra bakken, for eksempel? Da vil det se ut som om han ikke løfter føttene fra bakken, og det er lett å falle. 


Jeg ville tatt ham med til fastlegen for en undersøkelse.