Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ti år gammel gutt med lav puls mens han sover

Spørsmål

Gutt snart 10 år (feb. 2020), slank, normal høyde, pollenallergi (bruker medisiner i sesongen). En morgen i nov. 2019: mor har problemer med å få vekket gutten (noe som er uvanlig). Mor roper, rister i gutten og stikker fingre i guttens munn før han til slutt våkner (etter ca 20-30 sek.) Gutten er etterpå i vanlig form. Legebesøk noen dager seinere viser på Ekg.: "hjertehopp" og uregelmessig puls, så henvisning til utredning blir sendt. For to dager siden skjedde det samme på nytt, men denne gang var det enda vanskeligere å vekke gutten (ca 30-50 sek.) Pulsklokke ble satt på gutten, og de to siste netter viser: 60-80 i puls under søvn, men faller av og til til mellom 50 og 46, som varer i ca 20-30 min. Gutten er til daglig i grei form, kun litt mer sliten. Er det ok å vente til utredningstime på sykehuset den 10 feb., eller bør vi ta kontakt med lege på ny?

Mann 9
Svar

Hei, og takk for spørsmålet. 

Dere beskriver minst to ulike ting i spørsmålet. Episodene der gutten er vanskelig å vekke har neppe noe med pulsen å gjøre, men det er viktig og vanskelig å skille mellom dyp søvn og epileptiske anfall; man kan vekkes fra søvn, men ikke fra slike anfall. Det vil være naturlig å snakke nærmere med legen dere skal til om dette. 


Vedrørende pulsen som varierer under søvn mellom 46 og 80 så ville jeg ikker være redd for det. Under dyp søvn kan pulsen bli svært rolig uten at det er noe sykdomstegn - heller tvert i mot. Jeg ville ikke være redd for å vente til timen om et par uker. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-