Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tegn til pubertetsutvikling hos pike på snart åtte år

Spørsmål

Hei! Har en datter som begynte å utvikle svettelukt i 4-5 årsalder, la på seg en del og vært litt overvektig ifht til jevnaldrende. Tok henne med til en barnelege da jeg ble svært bekymret , men følte ikke at jeg ble tatt på alvor. Ble tatt en blodprøve og røntgen, ble bedt om å kutte ned porsjonene uten at det hjalp noe særlig. Hun har brukt deodorant siden da. Hun fyller 8 år om noen måneder, det er tegn til brystutvikling og senest i går sa hun at hun har fått hår på tissen. Viser seg at det stemmer. er veldig bekymret som mor, og lurer på om dette er tegn til tidlig pubertet, har bestilt legetime og ønsker å være forberedt når jeg skal møte legen. Finner heller ingen spesialister i dette feltet- et sted der man kan henvende seg slik at barnet utredes grundig. Kan man bli henvist direkte til endokrinologi avdelingen eller må man til fastlegen, for så bli henvist til en barnelege for så igjen til en annen spesialist? hva kan jeg kreve av oppfølging fra legen og hvor er det best å henvises. Tok kontakt med noen barneleger her vi bor, men ingen hadde erfaring med tidlig pubertet eller pubertet precox( ikke sikkert det er riktig skrevet). Er ute etter hvilken prosess jeg bør følge og hvor jeg bør begynne- så klart hos fastlege og så hvem er best egnet til å undersøke barnet mitt uten at det drøyer lenge. Bor rundt oslo området!

Kvinne 34
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. Jeg forstår godt at du er usikker på hvordan du skal gå frem for å få råd vedrørende tidlig pubertet - blant leger er det slett ikke mange som jobber med det. 


Pubertetsutviklingen styres av en rekke hormoner. Vurderinger av om utviklingen hos et barn er innenfor det normale eller ikke gjøres av barneendokrinologer, barneleger med spesiell interesse for hormoner og sykdommer i hormondannende organer. De fleste barneavdelinger har slike leger, og hvis fastlegen deres tar kontakt med nærmeste avdeling vil hun få veiledning vedrørende om noen prøver burde taes. 


På generelt grunnlag vil jeg si at grensen for normal pubertetsutvikling hos piker går rundt åtte års alder, men ut fra din beskrivelse kan jeg ikke si noe nærmere om din datter.