Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Synlige blodårer om vinteren

Spørsmål

Hei! Vi har en 10 år gammel sønn som nettopp er i gang med puberteten. Dvs at han trenger å bruke deodorant (spesielt på trening) og har noen nupper i kinnene. I det siste har blodårene hans blitt så synlige. Vi kan se tidligere åretegninger på brystet (litt på skuldrene), siden av magen, på lårene og på korsryggen. Han er en lang og slank gutt med lite fett de fleste stedene på kroppen. Han er aktiv og frisk. Er det normalt at disse blå årene synes på barn? Det er ikke snakk om sprengte blodkar eller utstående årer. Hans lillesøster (6 år) har også noe av det samme, men vi ser ikke like store årer på henne. Hun er også slank. Jeg har tidvis noen synlige årer på brystet og i lysken. Mannen min, barnas far, er også slank og har synlige årer på lårene og leggene, men ikke fremtredende på brystkassen hos han. Begge barna og jeg blir raskt brune etter tid i solen, men nå vinterstid er vi lyse i huden. Kan dette ha sammenheng med pubertet?

Svar

Hei, takk for spørsmålene dine. Du beskriver en gutt i utvikling, som har begynt å strekke seg og endrer kroppssammensetning slik vi ser det hos barn som er i ferd med å bli voksne. Det er vanskelig utifra det du beskriver å si om gutten din er kommet i puberteten, men du beskriver at han er en lang, slank gutt - og han har måttet begynne å bruke deodorant. 


Synlige blodårer i huden er et normalt fenomen, som er mer fremtredende hos slanke gutter og menn enn hos kvinner - og fremfor alt om vinteren. Slanke gutter har ofte mindre underhudsfett enn mange kvinner, og etterhvert som muskelmassen hans øker kan de også bli mer 'utstående'. Midtvinters er huden på sitt blekeste slik at blodårene like under huden, venene, nærmest skinner igjennom; det er helt normalt, og ikke noe pubertetsfenomen. Disse blodårene utvider seg forøvrig når man er varm, som et ledd i kroppens system for temperaturregulering; da vil de være ekstra synlige. 


Håper dere fikk noen svar, bekymre dere ikke for dette. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-