Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sseks år gammel jente med uktslett når hun bruker ullklær

Spørsmål

Hei! Jeg har en datter på 6 måneder som siden hun ble født har vært svært urolig og utilpass. Hun har fått påvist refluks og melkeproteinallergi og står nå på Nexium 10 mg daglig og får Neocate morsmelkerstatning. Blir fulgt opp av privat barnelege og forrige gang vi var der sa hun at det kunne se ut som at babyen vår har atopisk eksem. Hun forklarte ikke så mye mer og vi fikk ikke resept på noe krem eller lignende. Den siste uka har jenta vår blitt ekstremt rød og tørr i kinnene samt rundt albuene. Hun er igjen veldig urolig og utilpass og det er tydelig at noe plager henne. Kan det være eksemet? Og hva kan vi evt smøre på for å lindre? Vi bruker mye ullklær til henne nå når det er kaldere i været, burde vi unngå det? Evt skifte til tøy med bambus? Vi har også, pga flytting, hatt katten vår mye inne de siste ukene. Kan det være noe reaksjon på den? På forhånd takk for svar!

Kvinne 1
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Atopisk eksem er betegnelsen på eksem som utvikles på grunn av ømfintlig, tørr hud. Slik hud reagerer lett på miljøet rundt barnet, og mange vil bli mer plaget av sitt eksem i vinterhalvåret fordi luften er så tørr at det tørker ut huden. Det viktigste tiltaket vil da være fuktighetskrem, og mange vil trenge milde kortisonkremer. Dersom kløe er et stort problem har mange også glede av antihistaminer, kløedempende medisiner som også brukes ved allergi. 


Både blant barn med atopisk eksem og baltn andre barn er det ikke uvanlig å reagere på ulltøy, dessverre. Dersom eksemet har utviklet seg i samme tidsperiode som dere har begynt med ulltøy er det ikke usannsynlig at det bidrar til å opprettholde eksemet - jeg ville fått eksemet under kontroll først, og så forsøkt på ny med ulltøy etterpå. Bambus burde ikke være like plagsomt for et barn som reagerer på ull, så det er det verdt å prøve!


Katten kan naturligvis ha bidratt til eksemplagen, men jeg har mer tro på sesong -og ull.