Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pubertetsutvikling hos ni år gammel gutt?

Spørsmål

Hei! Bekymring over gutt på 9 år som har fått voksen svettelukt, noe jeg vet ikke er uvanlig i seg selv i denne alderen, men han har i tillegg fått mye dun på pungen, og noen lange kjønnshår. Slik jeg har forstått det, er 9 år regnet som tidlig til og med for jenter, selv om det er innenfor normalen, men at for gutter er det uvanlig tidlig. Jeg bekymrer meg for at han kan bli kortvokst som følge av denne tidlige puberteten. Burde han bli utredet? Annen relevante opplysninger: far og mor var ikke spesielt tidlige i puberteten. Medisiner: Concerta 18 mg Intuniv 2 mg.

Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Du beskriver tegn til pubertetsutvikling, da særlig med behåring i skrittet - og voksen svettelukt. Normal nedre grense for pubertetsstart hos gutter er faktisk ni år, for jenter åtte - så han er innenfor det normale. 


Selv om du har observert tegn forenlige med at gutten har startet pubertetsutviklingen sin, som ikke minst innebærer en betydelig vekstspurt, der et imidlertid økende volum av testiklene som markerer starten på puberteten uavhengig av eventuelle andre tegn. En slik måling kan gjøres ved de fleste legekontor ved at man sammenligner guttens testikler med treperler på et standardisert perlekjede - kanskje ville en slik, enkel undersøkelse være på sin plass siden dere er i tvil? Jeg ville uansett ikke være redd for høyden hans.