Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Overvekstsyndrom

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om sønnen min kan lide av et overvekstsyndrom. Han er åtte og et halvt år gammel, veier 44 kg, er 144 cm høy og har omkrets rundt midjen på 63 centimeter. Hodeomkrets er cirka 56 centimeter. Hender og føtter er ganske normale med skostørrelse 36-37. Han har vokst fort og vært stor siden han var liten, spesielt over brystet/brystkassen. Han har også så lang tunge at den når opp til nesen. Resten av familien er lange og slanke. Søsknene hans er på grensen til tynne. Vi spiser variert og prøver å holde oss til gjeldene kostholdsråd, og er godt innenfor. Åtteåringen spiser det samme som oss andre, men han spiser gjerne mer. Vi er en aktiv familie og liker både trening og tur. Gutten har normal intelligens. Jeg har ikke fått noe godt svar når jeg har tatt problemstillingen opp med lokal lege. Jeg kontakter derfor dere for å høre om det er noe vi bør undersøke videre? Kan størrelsen skyldes et overvekst-syndrom? Og hva er i så tilfelle konsekvensene? Eller er dette innenfor normalen?

Kvinne 41
Svar

Hei, og takk for at du tar kontakt. Du beskriver sønnen din som skiller seg ut i forhold til sine søsken og du får naturlig nok noen betraktninger og tanker rundt dette. Kanskje har du lest litt på nettet. Dette med ulike overvekstsymdromer er veldig veldig sjelden. Du kan lese mer om disse på Frambu kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser, feks Sotos syndrom. Det samme gjelder svært sjeldne overvektssyndromer, som feks Prader Willis syndrom. Dette er jo medfødte tilstander som skyldes ulike genetiske variasjoner. Som regel oppdages det tidlig på grunn av fremskyndet vekst generelt, overspising og/eller forsinket psykomotorisk utvikling. Det er syndromer slik at ulike organer kan være affisert. Din sønn utvikler seg som han skal høres det ut som. Det er bra. Hodeomkretsen er innenfor normalen, men i øvre område. Han har en vekt til sin høyde som er normalvektig grensende til overvektig. Høydetilveksten er størst ved fødselen og avtar frem til pubertetsstart. I praksis vokser barneskoleelevene med jevn hastighet. I puberteten øker veksthastigheten hos begge kjønn. Kroppsfett endrer seg gjennom barne­ og ungdomsår, og endringene varierer med kjønn. De første 12 levemånedene dominerer fettlagringen, det er normalt for en baby å være lubben. Fra ett års alderen til 5 ­ 6 års alder reduseres andelen kroppsfett, mens muskelmassen øker. Fra 6 ­10 års alder dominerer fettlagringen, mens muskelmassen igjen øker i ungdomsårene. Det betyr at din sønn mest sannsynlig, med god aktivitet og sunt kosthold som du beskriver, vil få en lengre kropp med mer muskelmuskelmasse etter puberteten. Kanskje vil han aldri bli lang og slank. Akkurat hvordan puberteten påvirker hver enkelt av oss er helt individuelt. 


Så, ja, jeg tenker at din sønn er helt innenfor normalen. Du har forsøkt å spørre lokale helsepersonell om dine tanker rundt hans utseende og vekst. Det er aldri godt å kjenne seg litt bekymret når det gjelder ens eget barn. Jeg vil derfor anbefale deg å oppsøke fastlegen til sønnen din for en gjennomgang av hans helse. Høyde, vekt, BT, hjerte- og lungeundersøkelse og lett nevrologisk undersøkelse. Du kan be om en egen samtale med legen uten sønnen din tilstede der du kan ta opp dine spørsmål rundt veksten. Jeg vil tro at det kan gi deg et klarere svar på om alt er "normalt", noe jeg tenker det er. 


Lykke til!