Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Maling tidlig i graviditeten

Spørsmål

Hei, Jeg er gravid i uke 6(akkurat funnet ut av det). I går var jeg og mannen på besøk til et vennepar. Når vi kom holdt de på med å male deler av husveggen. Er dette skadelig? Jeg sto ikke i nærheten av veggen, og prøvde å alltid holde meg et par meter unna, men jeg kjente jo lukta. Kan det være skadelig for babyen? Og hva kan evt konsekvensene for babyen være?

Kvinne 32
Svar

Hei, og gratulerer som gravid!


Løsemidlene i maling og andre oppussingsprodukter er fettløselige, de kan passere over morkaken til fosteret og hos fosteret over barrieren fra blodet til hjernen. De kan dermed påvirke utviklingen av hjernen, og fra erfaring med voksne som jobber med løsemidler over tid vet vi at det kan være skadelig. Det er en nær semmenheng mellom hvor lang tid man er eksponert og hvor store mengder man har vært utsatt for. 


Jeg finner det ikke beskrevet at svært kortvarig eksponering for maling under svangerskapet slik som du beskriver kan påvirke fosteret. På generell basis vil jeg imidlertid anbefale å ikke pusse opp mer enn man må i svangerskapet - og man burde ha respekt for løsemidler slik som maling og lakk og sørge for god utlufting og kortest mulig eksponering for deg som er gravid. Enda viktigere er det imidlertid at rommene den niyfødte oppholder seg i ikke er nymalte, og de må være godt utluftet - helst igjennom flere uker - før en nyfødt baby for eksempel bruker det som soverom. 


Lykke til!