image: Lite barn på 9 måneder som faller og slår hodet

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lite barn på 9 måneder som faller og slår hodet

Spørsmål

Hei. Jeg har en gutt som blir 9 måneder. Han har nettopp lært seg å reise seg opp fra gulvet. Og han elsker å være oppreist også. Han liker f.eks å holde seg i sofa mens han går langs sofaen. Han er fortsatt litt ustabil siden dette er helt nytt for han. Men jeg merker at han blir stødigere for hver dag som går.

Det blir en del knall og fall her, selv om jeg prøver å passe så godt som jeg kan på at han ikke slår seg. Han har falt en del ganger og dunket hodet i gulvet. Han har også snublet i sprinkelsenga og slått hodet i sprinklene. Jeg lurer på om disse knall og fall kan være farlig for han på noe vis?

Han pleier å gråte litt etter at han faller og er seg selv igjen etter 5 minutter. Han har for øvrig aldri falt ned fra store høyder.

Takk på forhånd.

Kvinne 36
Svar

Hei og takk for ditt spørsmål. Det er vanlig at barn faller og slår seg, og det skal faktisk ganske mye til for at et barn skal få en skade av dette. Jeg er derfor ikke bekymret for barnet ditt.

Det faller fra sin naturlige høyde og kan dunke hodet i gulvet eller i sprinkelsengen.

Du beskriver fint at han ikke mister bevistheten og at han er seg selv igjen etter 5 minutter. Tegn på at det skulle gi en skade er nettopp besvimelse, sløvhet og oppkast.

Det er alltid lurt å ta en runde i huset når barnet begynner å bevege seg for å sørge for at det ikke blir fall fra stor høyde som en trapp feks, samt sikre vinduer eventuelt. Men de små fallene du forteller om er helt naturlig og ikke noe du trenger bekymre deg for, samtidig som du selvfølgelig må fortsette å se etter han. Han skal få utfolde seg og det er flott at han får lov til det.

Hilsen legen

Illustrasjonsfoto øverst: TY Lim / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-