Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kviser tidlig i puberteten

Spørsmål

Min datter på 10 år har fått noen endringer i ansiktshuden vi lurer på hva er. Hun har alltid hatt tørr hud, spesielt vinterstid, men dette er nytt. På øyelokkene er det et rødlig utslett med små lysere prikker. Kinnene og under haken har masse små hvite prikker som på vedlagt bilde. Hva kan dette være, og hvordan får vi det bort? Er kommet over de siste par ukene. Ellers frisk jente.

Kvinne
Svar

Takk for spørsmålet ditt. 

Du beskriver at din datter, som er i starten av puberteten, opplever hudendringer i ansiktet. Bildet du legger ved viser tilstoppede talgkjertler, kviser, som svært mange sliter med i ungdomsårene. 


Hos en del av oss reagerer huden på hormonene ved pubertetsutbrudd med å skille ut økt mengde talg, noe som bidrar til at talgkjertlene tettes til - det vi ser som kviser. Bildet viser imidlertid kun svært små, overfladiske kjertler som er tilstoppet slik at det kan tenkes at din datter har brukt hudkremer eller sminke som har tettet kjertlene slik at talgen hoper seg opp og på den måten bidrar til utviklingen. 


Utvikling av kviser (acne) er avhengig av flere faktorer, og behandling mot en eller flere av dem vil bidra til å redusere plagen. For det første er det den nevnte (over)produksjonen av talg, som i stor grad er genetisk bestemt utfra hvilken hudtiype man har; og hvordan huden reagerer på hormoner.  Videre må kjetlene tettes til; igjen spiller hudtypen inn. Kviseutviklingen har også en viktig betennelses/infeksjons - komponent. Behandling av kviser retter seg mot en eller flere av disse faktorene. I første omgang ville jeg anbefale reseptfrie kremer som renser huden og hjelper med å holde kjertlene åpne. Skulle ikke det være nok, og piken er svært plaget, er det naturlig å forhøre seg med fastlegen.