Jod - tilskudd ved melkefri kost

Spørsmål

Jeg ammer mitt snart 7 mnd gamle barn, som ble diagnostisert med melkeproteinallergi av allergilege pga vedvarende blod i avføring ved ca 2 mnd. Siden da har jeg levd på melkefri diett. Dessverre har jeg ikke tatt tilskudd av jod, og er nå bekymra for om barnet mitt har fått for lite jod via mm. Jeg anslår at jeg har fått i meg ca 40% av anbefalt mengde via fisk, jozo-salt og andre matvarer. Før dietten hadde jeg et høyt forbruk av meieriprodukter. Vil jodlageret mitt ha vært tilstrekkelig disse mnd for babyens utvikling, og vil kroppen ha prioritert jod i morsmelka eller å opprettholde mitt eget jodnivå? Jeg er litt bekymra etter å ha lest diverse advarsler om lavt jodnivå hos ammende og negative konsekvenser for barnets utvikling. Av lege og helsesøster har jeg bare blitt anbefalt kalsiumtilskudd og ikke selv tenkt på å ta tilskudd av jod.

Kvinne 31

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Jod er viktig for barns utvikling - ikke minst fordi skjoldbruskkjertel-mormonet tyroksin er så viktig for hjernens utvikling i spedbarnsalderen. Aller viktigst, ifølge norsk forskning, ser det ut til å være at mor har et godt jodlager når hun blir gravid - faktisk mye viktigere enn å ta tilskudd mens man er gravid. 


Du beskriver et kosthold som var godt anriket med jod frem til barnet ditt fikk påvist melkeproteinallergi, mens du siden ikke tok tilskudd i noen måneder mens du igjennom kosten neppe fikk i deg tilstrekkelig. Jeg finner ikke noe svar på hvordan jodinnholdet i melken din vil bli regulert i en situasjon der du ikke får i deg tilstrekkelig med jod, men basert på den nevnte forskningen vil jeg anta at du har hatt tilstrekkelige lagre til at det ikke vil bli noe problem for barnet ditt. 


Jeg anbefaler naturligvis at du starter med tilskudd nå, men jeg ville ikke ha tatt mer enn de anbefalte 200 mikrogram per dag. Naturprodukter som tang og tare kan være gode jodkilder, men jeg ville være forsiktig også med slike, da det slett ikke er bra å få i seg for mye jod heller.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn