Igansatt fødsel - uke 34 eller 36?

Spørsmål

Hei Jeg er en kvinne på 39 år og er førstegangsfødende. Vannet mitt gikk i uke 29, men det har gått bra helt frem til nå og imorgen har vi klart oss til uke 33 siden det produseres nytt fostervann hele tiden.Jeg har vært sykehus på obs post i sengeleie og hatt fine verdier på fostervann - gikk fra 6.9 til 9.9 på sist måling og har lommer på 5 hvis det sier deg noe. De fant ingen årsak til at vannet gikk for tidlig. Jeg har fått påvist b streptokokker to ganger nå og får behandling med apocilliin for det. Fosteret er ei jente som har vokst fint hele veien, (jenter er sterkere enn gutter ved premature fødsler) littegranne under gjennomsnitt, men helt på sin kurve. Jeg har ikke hatt noen rier og har heller ingen åpning av livmormunnen. Ctg viser at barnet har det helt topp. De vil nå sette igang fødsel i begynnelsen av uke 34. Spørmålet mitt er derfor- hvorfor kan jeg ikke gå lenger? Bør jeg ikke vurderes individuelt istedetfor å være endel av en statistikk og prosedyre? Hvis jeg kunne bært henne en uke eller to til i magen min så ville prognoser for senskader være enda mindre. Jeg vet at statistikken for kognitive vansker er 10-20 % større denne måneden iforhold til uke 36. Er risikoen for infeksjon så stor veid opp mot senskader at man må sette igang fødselen. Jeg fikk beskjed om at dersom jeg gikk imot legenes anbefalinger og over tiden så måtte jeg fraskrive meg ansvar og tok dette på egen risiko. Jeg følte at de så på meg med skepsis og at jeg var en vanskelig pasient som betvilte denne anbefalingen til legene. Hva mener dere om dette? Skal jeg bare gi etter for medisinske anbefalinger eller har jeg et poeng om å kjempe for en til til to uker til for barnet mitt? Går hun fra uke 34 til 36 er hun bare prematur og ikke moderat prematur.

Kvinne 39

Kvinne 39
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Du og kroppen din har vært igjennom en tøff tid, ikke bare med et svangerskap men nå også tidlig vannavgang og et langt sykehusopphold. Det er bra at barnet utvikler seg normalt og har det fint. 


Som du antyder, tas mange forhold inn i vurderingen av når og om man skal igangsette fødsler. Det gjøres hver gang fra dag til dag en vurdering av hvor det er best for barnet  være - i mors mage eller utenfor. Når alle forhold, inkludert fosterets vekt og utvikling, infeksjonsrisiko, mors helse og antall gjennomgåtte uker av svangerskapet, totalt sett tilsier at det vil være best og minst risikofyllt for barnet å komme ut blir det besluttet keisersnitt. Som du antyder, ønsker man alltid å skyve denne dagen så langt som mulig, og aller helst til uke 36. 


Jeg tror nok sikkert ikke du kun er et tall i statistikken; disse vurderingene gjøres i fellesskap blant legene og har jo allerede vært vurdert i lang tid for deg og barnet ditt. Det er imidletid rimelig at du får vite hvorfor de ikke ønsker å vente i to uker til - det er slett ikke et spørsmål om at du er en vanskelig pasient. 


Lykke til!


Johannes