Hvor stor penis er normalt hos en ni-åring?

Spørsmål

Min sønn på 9 år er begynt å dusje på skolen, og er nå bekymret for om han har for liten penis i forhold til de andre guttene. Fra skambeinet og utover måler den ca 4,5 cm. Jeg har forstått at dersom avviket i forhold til snittet er på 2 standardavvik eller mer så kan man ta en blodprøve for evt å avdekke manglende hormon/testosteron. Stemmer dette - og hvilken lengde tilsvarer 2 standardavvik for en 9-åring? Hva bør vi gjøre her? Og hva vil en evt behandling innebære? Han er ellers normal av høyde og vekt.

Mann 9
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Din sønn er på vei inn i en spennnde og vanskelig tid med der han og hans skolekamerater skal gjennomgå enorm utvikling. Når utviklingen starter, hvor fort den går, kroppssammensetning og genetisk bakgrunn er noen av faktorene som vil bety mye for hvordan et øyeblikksbilde i dusjen på skolen. 


Det finnes tilfeller der det er riktig å undersøke for mulig veksthormonmangel og andre hormonelle forstyrrelser som gir seg utslag i forstyrret pubertetsutvikling, men det er svært sjeldent og neppe aktuelt for din sønn. 


Penislengde blir ikke brukt rutinemessig, heller ikke for å vurdere pubertetsutvikling, blant annet fordi det vil være ubehagelig for gutter å måle og fordi det er vanskelig å oppnå sammenlignbare målinger. Undersøkelser som er gjort, viser imidlertid at i slutten av barndommen er normal penislengde rundt 4,8 cm når man målt fra skambeinet på oversiden av penis når underhudsfettet klemmes tilbake. Igjennom puberteten kommer så en betydelig vekst slik at en lengde mellom 8 og 11 cm er normalt mot slutten av puberteten - men med store variasjoner. 


Så kommer spørsmålet som du reiser, om hva som er å forvente hos en ni år gammel gutt. Grensen for normal pubertetsutvikling hos gutter i Norge spenner fra ni til fjorten og et halvt år. Det første tegnet er økende volum av testiklene, som kan måles på mange legekontorer med et måleapparat bestående av en kjede treperler som kan sammenlignes med barnets testikler. 


Som du forstår, er slett ikke et mål på 4,5 cm mot slutten av barndommen helt unormalt, og jeg synes ikke det er grunnlag for ytterligere undersøkelser. Det er også viktig å presisere at penisstørrelse har ikke betydning hverken for seksuell funksjon eller forplantning.