Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

fire uker gammel jente som gulper hele natten

Spørsmål

HeiHa ei lita jente på 4 uker og noen dager hvor jeg mistenker refluks. Hun gulper mye, ikke sprutgulp, bare mye. Men hun legger godt på seg og virker ikke å være særlig misfornøyd. Men jeg ser jo at hun plages med refluksen og verst er det om natta. På dagtid ligger hun mye på brystet og vi har anledning til å holde henne oppreist etter måltider, mens på natten er det ikke forsvarlig å la henne sove på oss, så da ligger hun enten på rygg eller på siden (jeg ammer liggende så vi samsover). Prøver å være nøye på å få henne til å rape etter alle måltider. Men det begynner som regel 15-60 min etter måltidene. Hun kan være i dyp søvn, men så ser jeg at det skjer noe inni kroppen hennes (hun kremter/grynter/klynker, krøker seg sammen, fekter med armene og prøver å svelge unna den magesyren som kommer opp). Dette kan pågå såpass lenge at både hun og jeg våkner av det, slik at det også påvirker søvnen vår. Hun blir også tydelig irritert selv av å bli vekt av dette og kan da begynne å gråte (sintgråt). Jeg er litt i villrede ift hva jeg skal gjøre med dette, er det normale refluksplager hos baby eller mer uttalte plager? Vi kan holde på alt mellom 1-2 timer på å roe ned etter måltidene om natta. Jeg mistenker også litt luftplager/magevondt siden hun også promper en del. Pga risiko for krybbedød så skal jo spedbarn ligge på ryggen om nettene og det blir jo et «problem» for oss med refluksbarn. Jeg har derfor bestilt ei spesialtilpasset hodepute/madrasskant til henne som skal hjelpe mot refluks. Leste for øvrig et svar fra en annen svarlege på en annen helseside at barn med refluks kan stoppe å puste om de får gulpet over i pusterøret, og synes dette var ganske hensynsløst å skrive til en kvinne med de samme problemene som meg. Dette forsterket angsten min ytterligere, skal jeg nå gå å bekymre meg for at babyen min vil slutte å puste?? Hvor sannsynlig er det? Og hvordan skal jeg tilnærme meg dette, er det noe som bør behandles ut ifra det jeg beskriver eller vil det gå over

Kvinne 1
Svar

Hei, takk for et fyldig og godt spørsmål. Det er flere svar om refluks her på Lommelegen også, med mange råd og tips. 


Du beskriver plagene til refluksbarn godt. Årsaken til plagene er at lukkemuskelen nederst i spiserøret ikke er moden slik at den ikke holder seg lukket når magesekken jobber med å fordøye maten, og dermed flyter magesyre og matrester opp i spiserøret. Det er naturligvis både smertefullt og irriterende for barnet - og mange våkner av det. Plagene du ser om natten med uro, fekting og skriking skriver seg fra at barnet forsøker å 'komme unna' syren som flyter opp, mange krummer seg bakover som en banan mens de sover for å 'forlenge' spiserøret. Det er også typisk at de kan våkne med et skrik. 


Mye kan gjøres for å forebygge disse plagene, og det høres ut til at du er i god gang. Raping etter måltidene er svært viktig, og særlig før natten burde ikke måltidene være for store. Det går også an å bruke fortykner i melken på kvelden, slik at den ikke så lett flyter opp i spiserøret. Hyppigere, mindre måltider er bra. Så gjelder det å holde barnet opp som dere gjør og gjerne at det sover litt på skrå. Babynest er ei pute som ligger tett rundt babyen slik at den ikke ruller ned dersom den legges litt på skrå, og mange har glede av slike. Det finnes også medisin som demper syreproduksjonen, men det ligger et stykke frem å vurdere det. 


I første omgang ville jeg forsøke å finne ut om det er noe dere kan gjøre for å redusere gulpingen. Siden barnet også er plaget med luft i magen, høres det ut tilat hun kanskje får i seg noe hun ikke tåler. Kumelkproteinintolleranse, en slags allergi mot proteinene i kumelk, er en vanlig årsak til slik gulping dersom mor ammer og selv spiser melkeprodukter. For å undersøke det må du fjerne alle kumeklprodukter fra kosten din i minst en måned; mange barn blir bedre av det. 


Du spør også om krybbedød, som er alle foreldres skrekk. Krkybbedød er svært uvanlig men mange årsaker kan bidra til å forklare de få tilfellene som forekommer. Gulping er blant dem, men sannsynligheten er fremdeles forsvinnende liten. Dersom dere samsover er det imidlertiv naturligvis viktig at hun ikke sover under din dyne, at du ikke bruker sterke medisiner eller røyker og at madrassen ikke er for myk. 


Lykke til, hos de aller fleste går slike refluksplager over etterhvert, ihvertfall i løpet av annet leveår. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-