Det nyfødte barnets vekt avflater, har mor nok melk?

Spørsmål

Hei! Har en gutt på fem uker som har hatt dårlig vektoppgang siste to uker. Ble født til termin 4080g og 52 cm. Etter 14 dager hadde han tatt igjen fødselsvekten sin og veide 4108g. Uka etter hadde han gått opp til 4330g. Helsesøster mente det ikke var grunnlag for ukentlige veiinger lenger ettersom han gikk fint opp i vekt. Etter to uker veier vi på nytt og da har gutten gått opp fra 4330 til 4582g - noe helsesøster mente var altfor lite og grunn til bekymring. Fikk anbefalt å pumpe etter hver amming over en 2 dagers-periode og deretter veie på nytt på helsestasjon. Hun ser helst at gutten går opp 30g daglig ellers vil hun at jeg skal starte med morsmelkerstatning. Kjenner jeg ble lei meg og frustrert av dette, og lurer på om det er nødvendig? Har vært så fornøyd med å kunne fullamme og gutten tar brystet godt og jeg oppfatter selv at jeg har godt med melk. Har pumpet meg etter han er ferdig med å amme og får ut 20-40ml hver gang. Kan det likevel være at jeg har for lite melk som helsesøster mener? Er det grunnlag for «å se an situasjonen litt» uten at det blir uforsvarlig? Vil jo selvfølgelig at gutten skal få nok mat, men opplever at han spiser godt, har 6-8 våte bleier daglig samt avføring flere ganger om dagen. Han er ellers blid og fornøyd. Mistenker at han har vært litt forkjølet da han har vært tett i nesen og hostet litt, han fikk saltvannsdråper og det bedret seg. Ikke feber og ikke nedsatt allmenntilstand.

Kvinne 28

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. Du tar opp et viktig tema som angår mange og som skaper mye bekymring for mange ferske foreldre. 


Vekt - og vekstutvikling er viktige mål på hvordan barna har det i starten av livet. Medfødte sykdommer, tilpasning etter fødselen, infeksjoner og mange andre plager kan gi seg utslag i dårlig vektoppgang - derfor er vi opptatt av å følge med på vekten i starten. 


Du har valgt å amme barnet ditt, og det er en stor gave til barnet! Du beskriver også at barnet har hatt flott vektutvikling i starten, mens det flater litt ut etter de første ukene. I en slik situasjon er det viktig å vurdere om barnet har det bra - og om det får den maten det trenger, og beholder maten. Som helsesøster angir ønsker vi at barna skal gå opp et par hundre gram i uka, men måler man for ofte blir det vanskelig å vurdere utviklingen. - Om man måler før eller etter måltid eller avføring kan gi store utslag. Det er viktig å forsikre seg om at barnet får nok mat; en fin måte å vurdere det å er at han har våte bleier slik du angir, en annen mulighet er å veie før og etter noen måltider for å se til at han får nok mat. Det skjer kun helt unntaksvis at mødre har for lite melk; det skal du ihvertfall ikke være redd for. Jeg anbefaler deg å amme hyppig og ha tett kontakt med helsestasjonen. Så lenge vekten går oppover og barnet har det bra har du tid til å se an; er dere i tvil kan legen på helsestasjonen også se på barnet. Lykke til!



Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-