Blodtrykksmedisin til en blibende far

Spørsmål

Hei! Jeg og kjæresten min vil gjerne bli gravide sammen i den nærmeste fremtid. Men jeg har høyt blodtrykk for alderen min, nå nylig har jeg fått medisiner for blodtrykket som heter Atacand og jeg tar 8mg hver dag. Denne medisinen er farlig for fosteret hos gravide kvinner, og skal også unngås hvis de planlegger å bli gravide. Kjæresten er frisk og har normalt blodtrykk. Men det står ingenting om menn som må ta denne medisinen. Jeg lurer på om denne medisinen kan påvirke spermen min på en eller annen måte? Og i hvor stor grad? Vil jeg for eksempel bli tilnærmet steril, eller kan barnet bli sykt eller veksthemmet? Hva burde vi eventuelt gjøre i denne situasjonen, burde jeg slutte å ta medisinen før vi prøver? Og har man sett noe spesielt hos bebyer/barn som har en far om tok hjertemedisner, har de blitt syke på noe vis? Hilsen bekymret mann

Svar

Hei, beklager sent svar.


Som du skriver, er det ikke anbefalt for gravide å ta Atacand for gravide. Årsaken er overgang fra mor til fosteret, som kan utvikle nyreskade dersom mor bruker medisinen i svangerskapet. 


For deg er det med andre ord ingen fare;det påvirker ikke sperm og barnet vil ikke utvikles unormalt selv om du bruker medisinen! 


Lykke til.