6 måneder gammel gutt med stort hode

Spørsmål

Hei. Jeg har en sønn på 5 mnd som skal inn til sjekk pga stort hode.I den sammenheng blir mann jo nervøs å har noen spørsmål.Det jeg lurer på er hva du/dere tenker,eller hva som slår dere når jeg skriver det jeg skriver om gutten.Jeg er fullstendig klar over at dere ikke har svaret,men jeg spør bare for å forberede meg psykisk viss dere føler dt er grunn for bekymring.Så vær så snill,skriv hva dere tenker/mistenker. Som sagt,gutten er 5 mnd gammel,kroppsvekt på 9 kg å hodeomkrets på 47 cm,lengde på 67 cm.Har ingen symptomer,glad og humørfylt.Sover godt,følger personer med blikket sitt,ingen problemer med å se opp,gulper aldri.Fontanellene er helt fine,å gror i normalt tempo.Jeg har stort hode,62 cm.Motorikken er på skjema,snur seg fint fea mage til rygg og nærmer seg rygg til mage.Holder leker selv å fører de til munnen.Eneste "rare" han gjør er å legge hode bakover.Han er født stjernekikker.Å liker ikke å bli bært face to face.Fysioterapeut sa at han hadde ingen unormaliteter,å hadde ikke smerte i nakke eller lignende. Mvh Bekymret far som vil være forberedt til å møte hverdagen med et smil uansett diagnose.

Mann 1
Svar

Hei, og takk for spørsmålet. 


Du beskriver en gutt med normal, god utvikling. Han har både vekt og lengde innenfor det normale, og hodeomkretsen er innenfor det normale - om enn noe over gjennomsnittet i likhet med deg selv. 


Den aller vanligste årsaken til stort hode er arv; i likhet med øyefarge og høyde arver vi hodestørrelse av våre foreldre. Noen ganger er det allikevel lurt å få barnet undersøkt for å utelukke noen andre mulige årsaker til stort hode - disse er også for det aller meste ufarlige. 


Jeg har stor forståelse for at du blir redd når babyen din blir innkalt til undersøkelse av hodet, men basert på det du forteller ville jeg ikke være redd. Husk også på at en slik undersøkelse ved et halvt års alder er skånsom og ukomplisert fordi det går an å undersøke hjernen/hodet med ultralyd siden fontanellene fremdeles er åpne, noe som i seg selv er en grunn til at man ønsker å undersøke barn mens de er på din sønns alder dersom det er grunn til å vurdere en slik unersøkelse. 


Lykke til!