Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

2 år gammel gutt som ikke vil leke med andre barn

Spørsmål

Skal jeg bekymre meg for at min sønn er på autismespekteret? Min sønn på 2 år og 1 mnd viser ikke interesse for å leke med andre barn. Han er normalt utviklet på andre områder. Som bekymret mor har jeg lest alt om aspergers/autisme. Han har ingen andre symptomer (som høysensitivitet, repeterende adferd osv). Han har stor interesse for alt av tog og blir nesten salig av å prate om det, men liker også å leke med masse annet. Han har også ofte (ikke alltid)en pussig måte å avslutte setninger med at han går opp i toneleie. Godt samspill med meg og sin far. Barnehagen har kommentert at han ikke leker med andre der. Barnets far og farfar har dårlige sosiale egenskaper, farmor mener de er på autismespekteret, men jeg sier meg ikke enig der. Barnets far er svært god og omsorgsfull. Er det for tidlig å bekymre seg? Kan han bare være litt treg? Jeg er redd for å ytre bekymring til bhg/lege/helsestasjon i frykt for å sette noe igang og gi min sønn en diagnose han ikke trenger.

Mann 2
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Du beskriver en gutt som leker variert, er glad i å prate og har godt samspill med dere foreldre. I barnehagen leker han imidlertid ikke med de andre barna. 


At barn i toårsalderen ikke leker så godt sammen med andre barn er slett ikke unormalt, for mange kommer ikke slik lek i gang før rundt hans alder. Det er viktigere å vurdere hans evne til å ha kontakt med andre, som dere jo beskriver som god; det synes jeg godt dere kan be om hjelp med på helsestasjonen også siden de gjør det ofte og er flinke på det. Han er svært ung så det er mye man ikke kan si om utviklingen hans ennå, men det er flott at dere og barnehagen er oppmerksomme. Ved usikkerhet ville jeg ikke være redd for å la ham bli vurdert av en barnepsykiater, men det er nok ikke behov for det nå.