Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

15 måneder gammel gutt som ikke har begynt å gå

Spørsmål

Hei! Vi har en sønn på 15 og en halv måned som akkurat nå har begynte å reise seg opp langs møbler. Før dette har han vært lite interessert i å stå i fanget vårt og lignende. Han begynte først å sette seg opp selv rett før han var ett år og begynte å krabbe rett før han var 13 måneder. Han krabber nå LED full kontroll i rasende fart. Hans motoriske utvikling har altså hele veien vært sen, men det er hele tiden noe fremgang. Han ålte seg aldri. Jeg er veldig bekymret for at han kan ha noen muskelsykdommer. Utover den sene grovmotoriske utvikling virker han å utvikle seg fint. Han peker, vinker, har noen ord, viser fram ting, leker «riktig» med leker, forstår en del av hva vi sier, kan mate seg selv med bestikk, bygge klosser, vet hva mange objekter brukes til, hermer masse både etter bevegelser og hvordan vi bruker ting, hermer etter ansiktsuttrykk og noen lyder, viser skepsis for fremmede og hengivenhet overfor oss. Han har vært sett at fysioterapaut både på helsestasjon og sykehus som foreløpig ikke er bekymret. Som mor synes jeg det er vanskelig å slappe av når jeg ser hvor langt bak han er. Det virker veldig usannsynlig at han skal gå ved 18 mnd. Han har som sagt akkurat begynte å trekke seg opp - er ikke i nærheten av å stå selv uten støtte, går heller ikke langs med møbler. Når blir det virkelig grunn til bekymring? Er normalen større enn det man får inntrykk av når man leser på nett? Når mener barnelegen det er grunn til bekymring? På forhånd takk! Kan legges til at han kunne løftet hodet selv osv på «riktig tid». Ble først bekymret for motorikken ved 7 mnd da kan kun rullet (begge veier), men ingen «push ups» eller pivotering.

Mann 1
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Gratulerer med en sønn, utfra det dere beskriver kan han også gratuleres med dere; dere gjør ham en stor tjeneste ved å være så bevisste på å stimulere hans utvikling. At dere er så bevisste på alle de små trinnene i hans utvikling viser også at dere både er interessert, oppdatert og villige til å støtte ham på veien - det er den beste gaven man kan gi et barn. 


Dere beskriver både sosiale, fin - og grovmotorisk utvikling som etter min vurdering er fin. At han gir god kontakt med dere er det aller viktigste, og fin språkutvikling og finmotorisk utvikling beskriver dere godt og normalt. Det er normalt med stor varisjon i utviklingen hos spedbarn, et par måneder pluss/minus i første leveår og senere til dels mye mer. Særlig er det grovmotorikken som varierer mye. Med tanke på mistanke om utvikling av muskelsykdommer, er et av de viktigste tegn at barnet ikke mister noen egenskaper det tidligere har lært. 


I deres barn sitt tilfelle ville jeg ikke være bekymret, men det er naturlig som dere har gjort å få barnet vurdert av en fysioterapeut som har erfaring med vurdering av småbarn for å utelukke cerebral parese og andre tilstander som burde følges opp. At barnet er sent med å begynne å gå når det ellers er normalt utviklet ville jeg ikke bekymre meg med - men det er naturlig at dere jevnlig er i kontakt med helsestasjonen for å se at utviklingen går fremover. 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-