Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett under nesen

Spørsmål

Hei. Min datter er plaget med utslett ved munn og nese som du ser på bildet. Det kom for ca to uker siden, vi fikk en sopp drepende salve som kun har gjort det verre! Hva et dette og hvordan behandle det? Det svir og virker irritert. Vi vasker det kun med vann. Hun har også fått gulaktig hud nedover nesebenet som bekymrer meg. Det ser du også på vedlagt bilde. Hva kommer det av?

Kvinne 2
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 

Hudforandringene på bildet du legger ved er forenlig med Herpes, et tilbakevendende utslett som skyldes infeksjon med viruset Herpes simplex. Det er en svært vanlig infeksjon ikke minst rundt munnen, og ved å ta en prøve fra væsken i en av vesiklene kan man i såfall påvise viruset. Eksem i akuttstadiet er også preget av små vesikler  og rød, irritert hud slik du beskriver. Det er imidlertid mange muligheter for hva som er årsak til utslettet. For å vurdere slike utslett er bilder av forløpet ofte til stor hjelp for å vurdere årsaken, så fortsett å fotografere og ta med bildene til legen din!

Bildet som viser gulaktig hud langs nesebenet er det vanskelig å si noe om. Huden rundt øynene er imidlertid så tynn, at alminnelig hud langs neseroten kan fremstå som mer pigmentert/annerledes farget enn huden ved siden av.