Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Urolig søvn hos spedbarn

Spørsmål

Hei! Datteren min på snart fem måneder har de siste åtte ukene ikke sovet mer enn en (max to) timer sammenhengende på natten. Hun har aldri sovet noe særlig på dagtid, men på gode dager får hun en av soveperiodene opp i 3,5 time i løpet av dagen. Om natten roer hun seg bare inntil meg, og må ammes i søvn og ligge på siden. Hun kaster seg mye fra side til side og virker plaget av et eller annet. Vi har begynt med fast føde på anbefaling fra helsesøster, og det fungerer fint (bortsett fra at det ikke har hatt noen effekt på sovingen). I tillegg ammes det døgnkontinuerlig - barnet er konstant sulten virker det som. Jeg kan legge til at hun er født fem dager over termin og veide 4,5 kg ved fødsel. Vektkurven har flatet litt ut ved de siste kontrollene, men ikke så mye at det har vekket bekymring hos verken hs eller meg. Mitt spørsmål er: Kan det være fysiske årsaker til natteuroen, eller må vi bare slå oss til ro med at det er sånn hun er?

Kvinne 37
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Urolig søvn hos de minste er svært vanlig, og som regel har det ingen fysisk årsak. Tilknytning, infeksjoner, sult, utviklingstrinn, hudplager/kløe, svette, sure oppstøt og forstoppelse/treg avføring er noen av de vanlige og helt ufarlige årsakene til at mange barn sover urolig og virker plaget i perioder. 


De to siste kan det imidlertid være verdt å tenke litt nærmere på, for de er både vanlige og håndterbare. 


Forstoppelse er svært vanlig hos de minste, og aldeles ufarlig. Opp til et par uker mellom avføringen de første månedene er normalt, og etterhvert som barnet får fast føde med fiber kommer dette i gang. 


Sure oppstøt passer best med det du beskriver, og kan godt tenkes som en fysisk årsak til ditt barns plager. Dette er noe absolutt alle spedbarn har av og til, men noen har ekstra mye og plages av det - da kaller vi det refluks, en betegnelse på at mageinnhold kommer opp i halsen og i munnen på barnet. Barnet vil da være plaget særlig under søvn, slik at søvnperiodene blir korte og urolige, barnet kan skrike når det våkner og søkre brystet eller annen mat for å lindre ubehaget i halsen. Ofte vil man kunne gjenkjenne surmelkslukt fra barnets munn når det våkner. Refluks går hos de aller fleste over i løpet av de første to leveårene, og i mellomtiden kan mange tiltak gjøre plagene mindre. Hevet hodeende under søvn, små og ikke for tunge måltider, unngåelse av sur mat (mange smoothieposer er tilsatt syre for å konservere) og påpasselighet med raping etter måltid er de enkleste; helsestasjonen burde ellers kunne hjelpe med dette. 


Lykke til!