Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tre år gammel pike med for løs avføring når hun behandles for forstoppelse

Spørsmål

Hei! Jeg har en datter på 3 år, som sliter veldig med forstoppelse, noe hun har gjort siden hun var rundt 6 måneder. Vi har vært hos flere leger de siste 3 årene, men problemet vedvarer. Det kan gå rundt 8 dager uten avføring. Det eneste legene gir oss er Movicol. Movicol gjør derimot at hun bæsjer gjennom hele dagen, uten at hun kjenner at hun gjør det. Når hun går på Movicol, så er det rett og slett alltid bæsj i trusa hennes, noe som plager henne. I barnehagen har de sagt at hun trekker trusa på seg etter å ha tisset og de merker hun prøver å skjule det. Vi er redd for at problemene som Movicol gir oss kan bidra til psykiske vansker for henne, ettersom hun ofte lukter bæsj. Vi føler nå vi har prøvd alt. Vi gir henne sunn og fiberrik mat, lite sukker, mye frukt og bær, sunn middag med mye grønnsaker osv. Er det noe vi kan gjøre for å løse forstoppelsesproblemet uten å få problemene med Movicol? Tusen takk for svar.

Kvinne
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Forstoppelsesplager er svært vanlig blant barn på din datters alder. I de aller fleste tilfellene er plagene funksjonelle - det betyr helt enkelt at ingen ting er egentlig sykt, men tarmen fungerer midlertidig ikke slik den skal. Det er imidlertid viktig å undersøke for noen sykdommer som kan gi forstoppelse, som cøliaki og lavt stoffskifte, før man konkluderer med at det er funksjonelt. 


Ofte starter slike plager når barnet for en periode vegrer seg for å gå på do/holder igjen; til slutt merker ikke barnet lenger avføringstrang og tarmen blir stående med hard avføring over noe tid. Det kan ta lang tid før tarmen fungerer normalt igjen, og i den tiden hjelper vi tarmen ved å holde avføringen løs nok til at det passerer. 


Movicol er nok det mest brukte midlet for å behandle forstoppelse, og det virker ved å holde vann i tarmen slik at avføringen blir myk nok til at tarmen klarer å flytte den. Målet med behandlingen er at barnet selv skal klare å få avføring men samtidig ikke ha uhell: Får man for mye Movicol vil avføringen bli for løs, som du beskriver. I første omgang ville jeg derfor forsøke å redusere mengden medisin, og å fordele den på morgen - og kveldsdoser. Alternativt finnes flere andre midler som til dels virker på samme måte, men noen synes for eksempel at Lactulose fungerer bedre og er lettere for barnet å ta. Jeg ville diskutert dosen movicol dere bruker med legen som skrev det ut.