To år gammel gutt med lavt blodsukker og ketonlukt fra munnen etter omgangssyke

Spørsmål

Hei! Sønnen min på to år hadde i forrige uke et tilfelle av det legen på A-hus beskrev som ketonisk hypoglykemi. Han hadde hatt omgangssyken (kastet opp én gang, pluss løs mage, men fått i seg greit med mat og drikke), og hendelsen ble relatert til dette. Han hadde redusert bevissthet, var slapp og nesten livløs. Fikk i ham cola, og etter bare fem minutter kvikne han til. Han var hele tiden varm i huden, og ikke blå på leppene. Det luktet tydelig neglelakkfjerner av ånden hans. Dette har jeg også kjent tidligere når han har vært syk, informasjon jeg helt glemte å gi til legen de timene vi var på sykehus. Mitt spørsmål er, kan et tilfelle som dette ha ført til hjerne - eller andre skader hos sønnen min? Jeg har bestilt time hos fastlegen min om 1 1/2 uke. Takk for svar!

Kvinne 38

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, beklager sent svar. 


Problemet du bringer opp er hyppig blant småbarn. Etter en periode med sykdom vil kroppen ha hatt økt forbruk og samtidig redusert inntak slik at lagrene er tomme. Det leder til at de er ekstra utsatt for å bli svært slitne og dårlige dersom de får en ny infeksjon før de har fått hentet seg inn etter den første - og de kan lettere utvikle slike episoder som du beskriver hos din sønn. 


Dersom blodsukkeret synker raskt, vil hjernen slippe opp for brensel siden den ikke kan forbrenne fett slik som de fleste andre celler i kroppen. Dermed vil barnet bli sløvt og slapt. Responsen er som ved sukkersyke, at kroppen begynner å produsere ketoner som er et alternativ til sukker for hjernen. Det vil da lukte karakteristisk av aceton fra ånden til barnet. Hvor raskt denne overgangen skjer og hvor sårbar man er for det vil være sterkt individuelt og avhenger blant annet av hvor store sukkerlagre barnet har - dermed er det hyppigere i etterkant av sykdom slik som omgangssyke. 


Hjernen tar imidlertid ikke skade av dette, denne prosessen er på plass nettopp for å beskytte hjernen og dens forbrenning. Jeg anbefaler dere å være ekstra nøye med å få i ham tilstrekkelig med sukker under sykdom i tiden fremover, så vil han nok vokse dette av seg uten problemer. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-